Sint Hubertuskapel, Offelken, Tongeren, Limburg, Belgium
31U E 673226 N 5626925
Volgens de legende was dit de plaats van de ontmoeting van Sint-Hubertus met het hert. De kapel was oorspronkelijk aan Sint-Martinus toegewijd. Bedevaart tegen hondsdolheid en tandpijn.
Location: Limburg, Belgium

NL

Barokkapel van 1729 met oudere, romaanse kern uit de 12de eeuw, gelegen temidden van de beemden. Omringend kerkhof met enkele grafkruisen uit eind 16de- begin 17de eeuw.

De plattegrond beschrijft een zeszijdige centrale aanleg met rechthoekige sacristie tegen de achtergevel. Bakstenen gebouw met afwerking van mergelsteen voor de hoekblokken. Tentdak (leien) met dakruiter.

De voorgevel is voorzien van twee bakstenen pilasters, een ovaalronde oculus en een getoogd portaal in een rechthoekige, geprofileerde kalkstenen omlijsting met druiplijst en sluitsteen. De andere gevels: getoogde vensters met hardstenen dorpels en vlakke mergelstenen sluit- en aanzetstenen.

EN

Baroque chapel of 1729 with an older, Romanesque core from the 12th century, situated in the middle of the meadows. Surrounding cemetery with a few grave crosses from the end of the 16th-early 17th century.

The plan describes a six-sided central construction with rectangular sacristy against the rear facade. Brick building with marlstone finish for the corner blocks. Tent roof (slates) with roof rider.

The façade is equipped with two brick pilasters, an oval round oculus and a arched portal in a rectangular, profiled limestone frame with drip strip and keystone. The other façades: arched windows with hard stone thresholds and flat marl stones.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Rutterweg