Sacra Familia - L-Imgarr, Gozo, Malta
33S E 436881 N 3987137
This last surviving dghajsa tal-latini – the tradtional Gozitan boat is on display on Triq Martino Garces, near to the marina.
Location: Malta

An information board next to the boat has the following information in Maltese and English.
Il-qafas abbandunat ta' dghajsa tal-latini maghrufa bhala s-Sacra Famiglia G32 kien kull ma kien ghad baqa' mill-ahhar dghajsa tal-latini ii baqghet te±isti fGhawdex. Fis-snin tmenin spiOoat abbandunata fuq moll fil-port tal-Imgarr. Eventwalment inxtrat mum persuna li ghamlet tentattivi biex tbieghha lill-Ministeru gal Ghawdex L-ghaqda Wirt Ghawdex interveniet billi hegget lill-awtoritajiet konelernati biex isalvaw dan it-win storiku importanti.

Il-Kumpanija Gozo Channel Co. Ltd uriet interess partikolarifir-restawr u l-konservazzjoni ta' dan l-e±empju rani tal-wirt marittimu tal-g±ira. Id-dghajsa tal-latini hija fil-fatt il-predeOessur tal-istess kumpanija Gozo Channel. Il-Kumpanija mmexxija mie-dermen is-Sur John Sullivan akkwistat id-dghajsa u ghaddietha lill-ghaqda Wirt Ghawdex ghar-restawr mehtieg L-istess kumpanija sponsorjat ix-xoghol kollu tar-restawr.

Ix-xoghol tar-restawr kien afdatfidejn l-ahwa Caruana 1-ulied il-bennej tad-dghajsa. Matul is-snin li ghaddew wettqu programm intensiv ta' restawr u konservazzjoni tad-dghajsa biex b'hekk tawha mill-g-did.

The last surviving dghajsa tal-latini in Gozo was in reality just a hulk of a long abandoned lateen boat christened the Sacra Famiglia, G32. It was beached and pronounced unseaworthy in the 1980's and stood derelict on a slipway at Mgarr. It was eventually bought by an entrepreneur who wanted to sell it to the Gozo Ministry. Wirt Ghawdex intervened by urging the authorities concerned to save this historically important artefact.

The Gozo Channel Co. Ltd showed a keen interest in the restoration and conservation of this rare example of our nautical heritage. The boat is, in fact, the predecessor of the Gozo Channel Company itself Gozo Channel, under the chairmanship of Mr. John Sullivan, acquired the boat and entrusted it to Wirt Ghawdex for restoration. The company sponsored all the required works.

The restoration work on the boat was entrusted to the capable hands of the Caruana brothers, sons of the original builder. They have done extensive restoration work over the past years and the boat has been given a new lease of life.
Is there a tour: No