Gerechtshof (Palais de Justice) - Ieper, Belgium
31U E 492127 N 5633330
[B] Dit Vlaamse renaissancegebouw is het werk van architect j. Coomans, vóór de eerste wereldoorlog beschermde het het ziekenhuis van Notre-Dame. [EN] This Flemish renaissance building is the work of architect j. Coomans, before the first world war it sheltered the Notre-Dame hospital. [FR] Ce bâtiment de style renaissance flamande est l'oeuvre de l'architecte j. Coomans, avant la première guerre mondiale il abritait l'hôpital Notre-Dame.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog is Ieper volledig herbouwd. Het Notre-Dame-ziekenhuis in de Korte Torhoutstraat, gebouwd in 1187, werd volledig verwoest door bombardementen. Het portaal met het epigraf "Hôpital Notre-Dame" is momenteel de enige getuige van het oude ziekenhuis. In plaats daarvan werd een gerechtsgebouw, een neogotische stijl met elementen van de Vlaamse Renaissance, gebouwd in de jaren '20.

De omringende muur van het oude ziekenhuis is herbouwd in een eclectische stijl met trumeaux en neorenaissancistische ornamenten. De centrale poort roept de Rococo-stijl op.

Het gerechtsgebouw werd gebouwd in gele baksteen. Voor de basis werd Arras zandsteen gebruikt. Voor het portaal werden de kozijnen, de drempels, de dripstones en de sculpturen, de kunststeen en / of natuursteen (gehouwen steen en Euville-steen) gebruikt.