Menensepoort (Porte de Menin) - Ieper, Belgium
31U E 492335 N 5633365
[BE] De Menenpoort kan worden beschouwd als het algemene symbool van de Eerste Wereldoorlog, het is het werk van de architect Sir Reginald Blomfield [EN] The Menin Gate can be considered as the general symbol of the First World War, it is the work of the architect Sir Reginald Blomfield. [FR]La Porte de Menin peut être considérée comme le symbole général de la Première Guerre mondiale, elle est l'œuvre de l'architecte Sir Reginald Blomfield.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

"Het gedenkteken werd gebouwd in de vorm van een triomfboog met een tongewelf waardoor verkeer door het monument kon passeren. Het werd in 1921 door Reginald Blomfield in naam van de Britse regering verbeeld en op de 24e ingehuldigd. Juli 1927.

De lokale pers van die tijd zei: "Het prachtige monument van de architect Sir Reginald Blomfield werd gebouwd door de Société des Travaux Somerville, waarvan onze burger, de heer Eugène Biebuyck, de Managing Director is" .

De Great Memorial Hall of Memorial was oorspronkelijk bedoeld om de namen van alle Britse en andere Commonwealth-soldaten te herbergen (met uitzondering van de soldaten uit Nieuw-Zeeland en Newfoundland die geëerd worden door andere gedenktekens) gevallen in het gebied en verdwenen zonder begrafenis. Toen de werken voltooid waren, bleek dat de plaats ontbrak, en werd besloten op een datum waarop de namen zouden worden genoemd bij het monument van Tyne Cot Military Cemetery, vlakbij het dorp Passendale. , ongeveer tien kilometer ten noordoosten van Ieper gelegen.

De Memorial vermeldt, gegraveerd op grote panelen, de namen van 54.996 soldaten die stierven tot 15 augustus 1917.

De namen van 34.984 andere onbegraven soldaten die na deze datum tot het einde van de oorlog in het gebied zijn gesneuveld staan op de gedenkplaat van de Tyne Cot. Deze begraafplaats is, met bijna 12.000 graven, de grootste begraafplaats die wordt gerund door de Commonwealth War Graves Commission in de wereld.

Het jaar van de inauguratie van het monument in 1927 schreef Lord Plumer over gevallen soldaten: "Ze worden niet gemist. Ze zijn hier. ("Ze zijn niet weg, ze zijn hier"). Schrijver Siegfried Sassoon zal naar de Menenpoort verwijzen als 'een grafgraf.'