Stvanice Hydroelectric Power Plant by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Stvanice Hydroelectric Power Plant by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Štvanice Hydroelectric Power Plant (Štvanice HPP) is located in an Art Nouveau-style building on the
western tip of the Štvanice Island on the Vltava River in the heart of the city of Prague. The power plant
was completed in 1914, when the area was still part of the Habsburg Empire but was decommissioned in
1972. Eventually, the state power utility completely renovated the plant. The original architecture and
landscaping was preserved and the Štvanice HPP was back online in 1987. The renovated plant housed
three “S” Kaplan turbines, each with a flow capacity of 55 cms, head of just under 4 meters and stated
installed power of 1.9 MW.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - III.'

=========================================================

Jednou z technických staveb ostrova Štvanice je vodní elektrárna podle návrhu ing. arch. Aloise Dlabace, který se pri návrhu její provozní budovy nechal inspirovat podobou jistého zámeckého objektu, který si zachytil do ski- cáku pri své ceste po Francii. Vznikla jako soucást vodního díla v tomto úseku reky Vltavy pri jejím splavnení na zacátku našeho století. Pri konstrukci elektrárny bylo využito ctyrmetrové prevýšení hladiny na Helmovském jezu. Objekt mel tri Francisovy turbíny vyrobené firmou Kolben a Danek, každou o hltnosti 16,5 mVs a výkonu 400 kW, to jest celkem 1,2 MW. Jejich momentální výkon byl ovšem limitován soucasným stavem prutoku.

Vlastní stavební práce provedla v letech 1913-1914 osvedcená firma Kapsa a Miiller. O kvalite odvedené práce svedcí fakt, že vodní elektrárna sloužila bez vetších problému až do prosince 1972. V tu dobu bylo její technické zarízení již zastaralé a nebylo schopno beze zbytku využít energii vodního toku.

Na západním cípu ostrova Štvanice se na dlouhou dobu rozhostilo ticho. Dokonce se uvažovalo o definitivním zrušeni tohoto energetického zdroje. V dusledku celosvetové energeticke krize na pocátku osmdesátých let rozhodla vláda o rekonstrukci a výstavbe malých vodních elektráren. Rekonstrukce štvanické elektrárny dostala zelenou v roce 1981. Generálním projektantem a investorem byl CEZ-Orgez Brno, dodavatelem stavební cásti Metrostav Praha a technologické cásti CKD Blansko. Zásadní podmínkou rekonstrukce bylo zachovat puvodní podobu provozní budovy a nábrežních zdí.

Stavební práce byly zahájeny v zárí 1984. Byly mimorádne obtížné, puvodní základy musely být postupne vybourány až na pevný skalní podklad. Nosné zdi byly zajišteny injektáží a pomocí mikropilotu. Prekvapení na stavbare cekalo pri odhalení základu veže budovy elektrárny. Ta stála sice na mohutném roštu z dubových trámu, ale ten byl uložen ve šterkopísku. S trochou nadsázky se dá ríci, že objekt doslova plaval. Dnes už je vež podchycena ocelovými nosníky. Práce na spodní stavbe, které byly zajištené dvojitou jímkou z larsenových štetovnic, probíhaly dvanáct metru pod horní hladinou reky. Pri rekonstrukcních pracích bylo zpracováno 16 000 m1 betonu, 1 100 tun ocelové výztuže, 16 000 m2 bednení, vyztuženo bylo 30 000 m5 výkopu a nove uloženo 18 000 m5 zásypu.

O štvanické elektrárne se hovorí jako o malé vodní elektrárne. Není to tak úplne pravda, v jejích útrobách pracují tri horizontální Kaplanovy turbíny, každá s prumerem obežného kola 3 500 mm. Soucet jejich výkonu je 5,7 MW. Štvanická elektrárna byla uvedena do obnoveného provozu 1. února 1988, kdy byl její výkon témer totožný se spotrebou pražského ulicního osvetlení.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/02/2018