Postkantoor - Hasselt - Limburg
31U E 664103 N 5644566
Het postkantoor is een monumentaal complex in eclectische stijl met neobarokelementen en is op een gevelsteen gedateerd 1899 // The post office is a monumental complex in eclectic style with neo-baroque elements and is dated 1899 on a facade stone
Location: Limburg, Belgium

[NL]

"Het postkantoor is een monumentaal complex in eclectische stijl met neobarokelementen en is op een gevelsteen gedateerd 1899. Het breedhuis telt zeven traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien) en heeft vijf dakkapellen.

Het bakstenen gebouw is voorzien van een lijstgevel met natuurstenen parement met hardstenen banden en dito parement op de benedenverdieping. De horizontale gevelgeleding wordt gevormd door de hogervermelde banden en hardstenen kordons.

Het risaliet in de tweede travee is opgevat als een ingebouwde toren, die met twee geledingen boven de kroonlijst uitsteekt, en bekroond is met een tentdak met spietorentjes op elke hoek, en een lantaarn met ingesnoerde spits. Een tweede risaliet, in de vijfde travee, heeft een in- en uitgezwenkte bekroning, voorzien van een gebroken fronton waartussen zich een aedicula bevindt. Op de schouderstukken bevinden zich siervazen. Het entablement met zware, hardstenen druiplijst met tandlijstmotief wordt gedragen door pilasters, aan weerszij van het risaliet geplaatst.

Achter de geveltop zit een dakverhoging in de vorm van een afgeknot tentdak met gesmeed ijzeren nokvorst. De vensters hebben verschillende vormen: rechthoekig op de eerste en tweede bouwlaag, getoogd op de derde. Ze zijn gevat in geprofileerde hardstenen omlijstingen. De drie deuren hebben een tussendorpel, de rechtse deur heeft een driehoekig fronton."

[EN]

"The post office is a monumental complex in eclectic style with neo-baroque elements and is dated 1899 on a facade stone. The broad house has seven bays and three storeys under a mansard roof (artificial slates) and has five dormers.

The brick building is provided with a moulded facade with natural stone pearment with hard stone strips and stoneware on the ground floor. The horizontal façade section is formed by the above mentioned bands and hard stone cords.

The risalite in the second bay is conceived as a built-in tower, which protrudes with two sections above the cornice, and is crowned with a tent roof with skewers on each corner, and a lantern with constricted strut. A second risalite, in the fifth bay, has an in and out tilted crown, equipped with a broken fronton between which there is an aedicula. There are decorative vases on the shoulder pieces. The entablement with heavy, hard stone drum frame with tooth strip pattern is supported by pilasters, placed on both sides of the risalite.

Behind the façade top is a roof elevation in the shape of a truncated tent roof with forged iron ridge frost. The windows have different shapes: rectangular on the first and second floor, logged on the third. They are contained in profiled hard stone frames. The three doors have an intermediate sill, the right door has a triangular handle."
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Havermarkt 31-35