Former homestead Ladronka by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Former homestead Ladronka // Bývalá usedlost Ladronka
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The homestead Ladronka stands in the original 14th Century Vineyard founded by Charles IV. In 1688 Count Ferdinand de la Crone bought land, after which Ladronka was named today. He built a large coaching inn here.
During its history, inn has been rebuilt or used as a warehouse. In 1964, the homestead was declared a cultural monument, but it was very devastated. The reconstruction was not completed until 2004. A cultural and social center was opened a year later.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - IV.'

=========================================================

Predchudcem dnešního objektu byl pravdepodobne již ve 14.
století nejaký vinicný lis. Ten byl na jižním svahu obklopen vinicemi. Presne tak, jak to narídil svého casu císar Karel IV. pestovat na svazích v blízkosti Prahy vinnou révu.

Dnešní obytná patrová budova bývalé usedlosti pochází z doby konce 17. století, tedy z období, kdy v našich zemích vládlo baroko. Objekt však byl od té doby nekolikrát upravován. Proto také zdivo budov puvodne opukové je smíšené se zdivém cihelným práve v dusledku dodatecných prestaveb a dostaveb. Stropy jsou rovné nebo valené klenuté, v prízemí hlavního stavení, které je podsklepené, je drevený malovaný strop.

Své jméno získala Ladronka nejspíš po svém nekdejším majiteli, generálovi hrabeti de la Crone. Pro zjednodušení jmenovaný Lacrone, lidove Ladrone.

Kupní smlouvou ze dne 1. srpna 1708 prešla Ladronka do majetku urozeného pána Wolfganga Sebastiana hrabete von Poetting, velkoprevora rádu maltézských rytíru se sídlem na Malé Strane. Ladronka se stala velice prosperujícím zájezdním hostincem.

Nového vlastníka získala Ladronka trhovou smlouvou ze dne 23. zárí 1716, kdy prešla do majetku malostranského meštana Jana Jakuba Mayera. Poté, co Jan Jakub Mayer zemrel, získal v roce 1754 nemovitost Konvent rádu maltézských rytíru spolu s dalšími motolskými polnostmi a nemovitostmi vcetne motolského statku.

V roce 1922 prešla Ladronka z majetku rádu maltézských rytíru do majetku hlavního mesta Prahy. Zacal se ješte více menit její charakter a sice v tom, že kdysi hospodárské budovy byly upravovány pro bytovou funkci.

V roce 1964 byla usedlost prohlášena za kulturní památku, presto velmi chátrala. Nákladné rekonstrukce se stavba dockala až v roce 2004. O rok pozdeji zde bylo otevreno kulturne-spolecenské centrum.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 04/02/2017