De Hoop, Readtsjerk (Roodkerk)
31U E 695415 N 5905923
Poldermolen die vroeger de polders De Honderd en Woudgeren bemaalde. Thans is de molen buiten gebruik.
Location: Friesland, Netherlands

In 1863 is de molen gebouwd bij Scharmer (Groningen). In 1895 werd hij 2 km verplaatst en in 1911 volgde de verplaatsing naar Roodkerk voor de bemaling van de Roodkerkerpolder.

De Groningse roots zijn afleesbaar. Het neutenkruiwerk is pas rond 1929 aangebracht. Daarvoor maakte een voeghoutenkruiwerk het mogelijk dat het gevlucht op de wind kon worden gezet.

In 1961 werd op advies van de provinciale Waterstaat besloten een mechanische bemaling aan te berengen, zodanig, dat er ook op windkracht gemalen kon worden.

In 1982 brandde de naastliggende molenaarswoning af.
De molen werd gerestaureerd in 1961, 1969, 1975 en 1995.

De fraai gelegen poldermolen vraagt van zijn bezoekers een korte wandeling door het veld en is sinds 1972 in bezit van de Stichting De Fryske Mole.
Date of Manufacture: 06/01/1911

Purpose: Water Pumping