Dum výbercího potravní dane by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Dum výbercího potravní dane // The office and apartment of collector tolls and excise taxes
Location: Hlavní město Praha, Czechia

On the territory of ancient Vyšehrad Fortress, directly opposite to the main building Jedlicka's Institute, stands unassuming a building No. 12/7. Classicist building built city administration in 1841 for an office and apartment of collector tolls and excise taxes. There was in its immediate vicinity in 1889 established weighbridge, now defunct.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí VIII.'

=========================================================

Na území starobylého Vyšehradu v ulici V Pevnosti, prímo proti hlavní budove Jedlickova ústavu, stojí nenápadný prízemní dum cp. 12/7. Kla- sicistní objekt postavila mestská správa v roce 1841 pro úradovnu i byt výbércího mýta a potravní dane. Proto tady byla v jeho tesném sousedství v roce 1889 zrízena dnes již zaniklá mostní váha. Stavení není po architektonické, stránce nicím zajímavéjduležité je, že_na jeho prucelí je umístena pametní deska z bílého mramoru s textem: „V t. d. žila a 7. 3.1941 zemrela spisovatelka Popelka Biliánová. Venovala Beseda Motýl 1946.“

Do domku cp. 12jia Vyšehrade se manželé Bilianovi nastehovali v dub- nu 1895. Byl to v podstate služební byt, nebot Arnošt Bilian byl inspektorem potravní dane. I tady Popelka Bilianová pokracovala v charitativní cinnosti. Ctvrt století s ní v tomto byte šily dobrovolnice šaty pro chudé deti, predevším z ceského pohranicí. Krome toho vykonala mnoho pro útulky slepých a hluchých detí, sirotcince a Jedlickuv ústav, který mela denne na ocích.
Možná méne známá je skutecnost, že tato spisovatelka u nás založila dívcí skauting. Její knížku O dívcím skautingu vydal v roce 1912 nakladatel Šolc. Ve stejném roce vedla Bilianová i první dívcí skautskou osadu v Chotouni. Pusobila i v ženském hnutí, a predevším na prelomu století usilovala o vyšší vzdelání žen a jejich rovnoprávnost s muži. V tom smyslu pronesla i radu prednášek v Praze a jiných ceských mestech. Organizovala dívcí besídky a detské hry s recitací, divadelní výstupy se zpevem a tancem. Porádala i prednášky pro hospodynky, zamerené v dobe první svetové války hlavne k aktuálním otázkám výživy.V rámci rešení ženské otázky se konaly i výstavy na téma: Kabelky doma vyrobené, Vánocní ozdoby, Výstava kroju, Výstava ovoce a zeleniny a Výrobky z testa.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 02/05/2017