The house 'U Splavinu' by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
The house 'U Splavinu' (also 'U Flavínu') by Karel Stolar
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The house 'U Splavinu' is located at Lesser Town Square. Originally two houses from the Gothic period was after a fire in 1503 at the Renaissance reconstruction combined into one. In the 60th-70th years of the 18th century the building was rebuilt in Baroque style. From this period comes a striking fresco of the Coronation of the Virgin Mary in front of the house.

Lesser Town of Prague (visit link) [CZ: Malá Strana] is a district of the city of Prague and one of its most historic part. In the Middle Ages, it was a dominant center of the ethnic German citizens of Prague. It also housed a large number of noble palaces while the right-bank towns were comparatively more bourgeois and more Bohemian Czech.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí
VII.'

=========================================================

V dolní cásti Malostranského námestí poutá pozornost dum cp. 36 U Splavínu predevším velkou freskou na své fasáde, probíhající obema patry a predstavující korunování Panny Marie. Fasáda pochází ze šedesátých a sedmdesátých let 18. století. Dum se nazývá též U Flavínu, podle nekdejšího majitele jednoho z domu dríve zde stojících, dvorského nns- tosudího Víta Flavina z Rotenfeldu a na Pokraticích (f 1595). Dum vznikl ze dvou domu stredovekých, prestavených renesancne a pozdne renesancne sjednocených pred rokem 1606 Oba domy stojící na dnešním mestišti cp. 36 dvakrát spolecne vyhorely. Poprvé se tak stalo za husitských bourí v roce 1420, podruhé za velkého požáru východní cásti Male Stran) 17. srpna 1503. Oba však byly brzy, ješte v pozdne gotickém slohu, obnoveny.

Ke sjednocení domu muselo dojít pred rokem 1606, protože takto je dum cp. 36 zachycen již na van der Boscheho prospektu, jenž je práve z tohoto roku. Tehdy vznikla základní dispozice objektu, který byl v té dobe nazýván honosným meštanským domem. Stalo se tak za majitele Jana Kochla z Hollensteina, zámožného meštana a konšela.Ten však v nejisté dobe stavovského povstání stál na nesprávné strane, byl protestantem.Ve víre setrval, a tak jeho dum na Malostranském námestí propadl spolu s témer veškerým jeho dalším nemalým majetkem konfiskacím. Navíc musel s celou rodinou opustit Cechy a odebrat se do Saska. Do Prahy se Jan Kóchl z Hollensteina vrátil až 15. listopadu 1631, kdy saská vojska mesto zhruba na pul roku obsadila. Snažil se tady dohledat svuj zabavený majetek. Pritom zjistil, že dum cp. 36 U Splavínu už má nového majitele, císarského komorníka Tomáše Marka z Markfeldu, který ho koupil jako kon- fiskát od Ceské komory.

Artist: Karel Stolař

Date of Your Photograph: 01/13/2017