Drahenice - Central Bohemia, Czech Republic
Drahenice Chateau
Location: Středočeský kraj, Czechia

Renaissance chateau with a tower completed by a dome, and an English park. It arose from the reconstruction of a former fortress dating back to the turn of the 17th century.

=========================================================

Nejvýznamnejší památkou obce Drahenice je renesancní zámek s anglickým parkem. Vyniká zejména jeho zadní cást s hranolovou veží zakoncenou ojedinelou bání.
Historie zámku

První písemné zmínky o Drahenicích pocházejí z první poloviny 13. století, kdy byly majetkem kláštera sv. Jirí v Praze. Ve 14. století zde vznikl zemanský statek, jehož držitelem byl roku 1365 Jan Brus z Kovárova, a poté Šicové z Drahenic. Nekdy kolem roku 1536 koupil panství Kerunk Vrábský z Vrabí, jehož synovec Vilém nechal na pocátku 17. století postavit novou tvrz. Ta je písemne doložena poprvé roku 1638.

Na konci 17. století patril statek Valdštejnum a v 18. století následne Nosticum, kterí nechali staré sídlo prestavet. Roku 1796 prodala hrabenka Alžbeta Nosticová statek Hartmanum z Klarsteina, kterí provedli další stavební úpravy zámku. Od nich získali drahenické panství roku 1870 Lobkowiczové, kterí vlastnili zámek až do konfiskace. Po roce 1990 jej však znovu získali v restituci a posléze byl zámek opraven Johannesem Lobkowiczem a dnes není volne prístupný.
Accessibility: No access- Private

Condition: Intact