De Napoleonsmolen
De Napoleonsmolen in Hamont (richting Achel).
Location: Belgium

De Napoleonsmolen ook wel de Mathijsenmolen of de Van Breemolen genoemd, naar de vroegere molenaars, werd gebouwd in 1804 en heeft een industrieel-archeologische waarde. Op 31 maart 1982 werd de molen een beschermd monument. De Napoleonsmolen is de eerste en oudste Limburgse bovenkruier: alleen de molenkap met de wieken (en niet de hele molenromp) kan in de richting van de wind gekeerd worden. Vroeger had de Napoleonsmolen dienst gedaan als stellingsmolen (graanwindmolen) en als een olieslagerij. Sinds 1997 wordt de Napoleonsmolen officieel opnieuw in gebruik genomen als graanmolen. Elk jaar brengen meer dan 3000 belangstellenden een bezoek aan de molen.

Openingsuren:
-elke 1ste zaterdag van de maand : van 14 tot 17 uur