Hustopece nad Becvou - South Moravia, Czech Republic
Hustopece nad Becvou Chateau
Location: Olomoucký kraj, Czechia

This Renaissance chateau was built for Karel Sr. of Žerotín and his son Viktorin in 1596 as a fourwing building with an arcade yard.

Currently, renovation and restoration works are ongoing. For visitors, there is a lapidarium with an exhibition of well-preserved stone components of the Renaissance arcades of the chateau and the Butcher Museum that documents the tradition and development of the craft in the local family-owned company Váhala a spol.

=========================================================

Renesancní zámek z roku 1596 s nejkrásnejším arkádovým dvorem na Morave byl postaven pro Karla ze Žerotína a jeho syna Viktorina v poslední ctvrtine 16. století jako renesancní ctyrkrídlá budova s arkádovým dvorem kolem pravoúhlého nádvorí. Nižší severní krídlo bylo pristaveno pozdeji a celý objekt obnoven po roce 1740 za Jana N. Podstatského z Prusinovic. Arkády, z cásti práce italských kameníku, mají reliéfní výzdobu a na prucelí budovy se místy zachovalo sgrafito. V letech 1953 až 1964 dostal zámek novou strechu a v roce 2001 zmenil majitele. Dosavadní správce, rožnovské Valašské muzeum v prírode, jej prevedl na hustopecský úrad mestyse.
Accessibility: Partial access

Condition: Partly ruined