Zamek Jetrichovice / Jetrichovice Chateau
Romantický zámek s anglickým parkem.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Barokní zámek v Jetrichovicích stojí prímo uprostred obce. Sídlo tvorí 2 cásti, starší barokní cást je patrový obdélný objekt s mansardovou strechou a jižní novogotická dvoupatrová cást má polygonální nárožní vež s cimburím a rizalitem na zahradním prucelí. Za zámkem je anglický park s barokními plastikami z 18. století. Historie zámku Vladykové z Jetrichovic jsou poprvé zminováni roku 1394, zdejší tvrz zde stávala až v 1. polovine 15. století. Na tvrzi sídlili Opršalové z Jetrichovic. Po roce 1500 prodal Jindrich Opršal tvrz, dvur a ves Jetrichovice Bohuslavu Mitrovskému z Nemyšle na Mitrovicích. Zrejme za Viléma Mitrovského byla tvrz prestavena na malý barokní zámek. Roku 1700 nechal vystavet majitel zámku František Sezima v Jetrichovicích nedaleko zámecké zahrady kapli Bolestné Matky boží. Pusobení dr. Kanky na zámku Poté vystrídalo panství ruzné majitele. Až od roku 1785 bylo sídlo v rychlém sledu pronajímáno. Posledním nájemcem a posléze i majitelem zámku byl dr. Jan N. Kanka, který v Jetrichovicích založil školu v roce 1839. Ke starému zámku nechal v letech 1857 - 1859 pristavet podle návrhu prof. Josefa Niklasa nový zámek v anglickém a gotickém slohu s osmihrannou veží ozdobenou zubatým cimburím. Okolo zámku zrídil dr. Kanka park a umístil zde nekolik pískovcových soch rázu Platzerova. Soucasná podoba kaple Bolesné P. Marie pochází také od dr. Kanky, který ji nechal roku 1859 prestavet v románském slohu opet podle plánu prof. Niklase. Pred oltárem byla zrízena hrobka, kde spocívá pan Jan N. Kanka. Po dr. Kankovi byla majitelkou zámku jeho žena Vilemína Apt – Kanková. Velkostatek v Jetrichovicích postoupila svému príbuznému generálu z Neuwirthu, no na zámku žila až do své smrti v roce 1899. Po dalším prodeji sídla pak celé Jetrichovice vykoupila Marie Milnerová a v roce 1923 došlo na základe pozemkové reformy k rozprodání více než 27 ha pozemku. V dalších letech se majitelé casto strídali, až jej roku 1938 koupil Václav Zákostelna, architekt a stavitel v Praze, který venoval velkou péci zvelebení zámku. V roce 1945 zakoupil velkostatek pan Karel Navrátil, kterému byl v cervnu 1948 zestátnen. Od roku 1950 sloužil jako rodinná škola (deti bez rodicu) a to až do roku 2006. Zámek i ostatní budovy byly predmetem restituce a v soucasnosti je zámek v Jetrichovicích na prodej a není prístupný pro verejnost. V okolí mužete navštívit malebnou prírodu v okolí Certova bremena, jet si v zime zasjezdovat na Javorovou skálu nebo zabežkovat na upravené trate u Monince. Za návštevu stojí i cíl známého pochodu Praha - Prcice - Sedlec-Prcice. Za návštevu stojí i vzdálenejší zrícenina hradu Borotín. Ubytovat se mužete treba v Sedleci-Prcicích.

Accessibility: No access- Private

Condition: Intact