Nový Svet / The New World - Hradcany (Prague)
33U E 456506 N 5548908
"Nový Svet" (The New World), it is not only name of a narrow street in Prague-Hradcany, but also name of whole small pictoresque and romantic historic quarter located in vicinity of this street and not so far from Prague Castle...
Location: Hlavní město Praha, Czechia

"Nový svet" area is a neigborhood in itself, unique for its small and picturesque houses. Once a little suburb of Hradcany is first mentioned around the year 1360 and soon was integrated inside the town's fortifications. Today, these diminutive cottages have been restored and painted in pastel shades, making the 'New World' quarter a perfect alternative to the crowded Prague Castle. Although they once housed castle workers, the houses are now very expensive and You can find here appartments of many famous Czech artists...

Nový svet na pražských Hradcanech v mestské cásti Praha 1 se nachází severozápadním smerem od Pražského hradu poblíž nekdejších mestských hradeb v okolí stejnojmenné pražské ulice. Jedná se o velice malebné zákoutí s krivolakými ulickami a malými obytnými domecky, které se nachází stranou od hlavního turistického ruchu. Jedná se vlastne o bývalé hradcanské predmestí, které vzniklo v nekdy v polovine 14. století na staré ceste smerem ke Strešovicím. V roce 1360 bylo na podklade rozhodnutí císare Karla IV. zacleneno k Hradcanum v tehdy nove vznikajícím mestském opevnení. Puvod vzniku této cásti Hradcan není presne znám, jednalo se patrne o predhradí Pražského hradu, které vzniklo postupným zasypáváním strže a údolí potoka Brusnice (což je de facto horní konec Jeleního príkopu, ve kterém se zde nachází, mimo jiné, napr. tenisové kurty, detské hrište, malé zahrádky apod.).

Na Novém svete žije nebo žilo spoustu významných umelcu jako napríklad režisér a animátor Jan Švankmajer s ženou Evou, sochar josef Nálepa, filmoví režiséri Jindrich Polák, Karel Kachyna, malír Milan Knížák, sklár Borek Šípek, grafici Jirí Anderle a Vladimír Suchánek, fotografové Jan Reich a Ota Pajer, malír Jan Zrzavý, malír Reon Argondian (Jan Zahradník) nebo v 16. století Tycho Brahe.

[excerpted from Czech Wikipedia]