Katedrála svatého Petra a Pavla - Cathedral of St. Peter and Paul, Brno, CZ
Národní kulturní památka a dominanta mesta Brna. / National cultural monument and dominant of Brno.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

[CZ]

Pocátky historie dnešní katedrály sahají až do 11.–12. století, kdy byla na jejím míste postavena románská kaple. Na konci 12. století zde za markrabete Konráda II. Oty vznikl kostelík. Ten byl poté na konci 13. století prebudován románskou baziliku, jejíž pozustatky byly objeveny behem archeologického výzkumu. Chrám byl poté prestaven do rane gotické podoby a dochází i ke vzestupu jeho duležitosti, když se stává proboštským kostelem a také kolegiátní kapitulou. Soucasná vnejší silueta se dvema vežemi vznikla podle návrhu architekta Augusta Kirsteina, který vzešel jako vítezný z architektonické souteže v roce 1901. Na jeho základe byl chrám prestaven 1904–1909 ve stylu novogotiky. Interiér je prevážne barokní, hlavní oltár pochází z 19. století a znázornuje umucení Ježíše Krista.

Zdroj: Wikipedia
Type of Church: Cathedral