Bohdan Jelínek - Choltice, Czech Republic
Bohdan Jelínek (June 21 1851 - May 19, 1874) was a Czech poet and writer.
Location: Pardubický kraj, Czechia

Narodil se v mestysi Choltice na Pardubicku do rodiny panského komorníka 21. cervna roku 1851. Stredoškolské vzdelání získal absolvováním gymnázia v Hradci Králové, kde byl jeho spolužákem pozdejší autor historických románu Alois Jirásek. Po maturite v roce 1871 se zapsal ke studiu na lékarské fakulte v Praze. V té dobe již byl literárne cinný, když své verše a krátké povídky posílal do casopisu Ceský študent /1869/. Pro verejností oblíbený casopis Kvety od roku 1870 až do roku 1872 pravidelne zasílal svou tvorbu. Bohdan Jelínek patril v té dobe k mladým nadejným básníkum a soucasne udržoval úzké kontakty s tehdejšími zacínajícími autory, mezi kterými byl i Jaroslav Vrchlický. Pro pokracující tuberkulózu byl prinucen prerušit vysokoškolská studia a pracoval jako poštovní úredník v Praze.

Bohdan Jelínek zemrel dríve, než-li mohl knižne vydat rozsáhlejší cást svého díla. V roce 1880 se o první knižní vydání Jelínkových veršu a prozaických textu postaral Jaroslav Vrchlický, který usporádal a vydal pod názvem - Spisy Bohdana Jelínka veršem i prózou. Prubežne se další výbory z básníkovy tvorby objevily až po roce 1920: Milostné písne /1921/, Na hrobech /1930/, Dílo B. Jelínka /1941/, Snehová ruže/1948/. Topicuv sborník v letech 1925 až 1926 príležitostne publikoval nekteré texty z básníkovy pozustalosti. Bohdan Jelínek se radí mezi ceské literáty, kterí zemreli dríve, než-li mohli plne rozvinout svuj talent. Poslední prožil ve svém rodišti, kde zemrel v kruhu rodinném 19. kvetna roku 1874 ve veku nedožitých 23 let.
Name of Famous Person: Bohdan Jelínek

Physical Address: Choltice, Czech Republic