Most TGM / TGM Bridge - Kralupy nad Vltavou, Czech Republic
Most TGM ve meste Kralupy nad Vltavou / TGM Bridge in town Kralupy nad Vltavou
Location: Středočeský kraj, Czechia

CS:
Most T.G. Masaryka v Kralupech nad Vltavou
V roce 2007 uplyne 81 let od zahájení stavby kralupského mostu nazvaného podle prvního ceskoslovenského prezidenta. Se stavbou se zacalo brzy na jare dne 4.února 1926. Ten den bylo stavenište odevzdáno firme Kapsa a Müller. Byla vytycena trasa nového mostu a udány výškové znacky, ke kterým se pak vztahovala všechna další výšková merení. Stavební deník z 6.února 1926 zaznamenává, že ten den bylo slunecné pocasí s teplotou +10 stupnu. Zacalo se stavet na levé strane Vltavy, kde je breh mnohem nižší nežli na strane lobecské. Protože vodoprávní komise nepripustila, aby pilíre mostu stály v recišti, musel projektantu mostu Ing.Dr.techn. Jarolim Farský preklenout Vltavu jediným obloukem o rozpetí 80 metru. Na hlavní oblouk nad rekou byly ješte napojeny dva postranní oblouky o rozpetí 60 metru, takže celková délka kralupského mostu je 200 metru. Nájezd na most ze strany kralupské bylo nutné vytvorit jako sypaný val o znacném stoupání. Architektonická stránka stavby byla sverena arch.Ing. Jirímu Krohovi z Brna. Po vytycení trasy mostu v podstate vedle recište Zákolanského potoka, bylo prikroceno ke stavbe. Zacalo se hloubením jámy pro levý pobrežní pilír a o nekolik mesícu pozdeji pro levý návodní pilír (to je ten blíže k rece). Stavební jáma hloubená v šterkopísku dosáhla hloubky 11 metru, kde se teprve narazilo na tvrdé podloží. Pilír se usadil ješte o jeden a pul metru hloubeji do skály, aby ho voda nepodemlela. Vytežený materiál se využil pro násyp silnice na levé strane reky. Vyvezená zemina z výkopové jámy mela objem témer 2000 m3. Pracovalo zde 46 delníku po dobu 66 pracovních dnu. Pri hloubení stavební jámy pobrežního i návodního pilíre se pracovalo v kesonu a voda se odcerpávala cerpadly pohánenými parním strojem. V té dobe byly soucasne zahájeny práce na prestavbe viaduktu pres Zákolanský potok. Práce pokracovaly rychle kupredu i pres ruzné prekážky. Nejvetší a necekanou událostí byla povoden 14.cervna 1926, kdy byly výkopové jámy zaplaveny a na stavbe vznikly znacné škody.
V cervnu roku 1926 se zapocalo s betonováním levého pilíre smesí šterkopísku vyteženého z Vltavy a portlandského cementu v pomeru 3:1. Levý návodní pilír také pomalu rostl do výše. Nad zemí se soucasne betonoval a obkládal žulovými kvádry. Dvanáct vrstev obkladných kvádru a vybetonování prostoru mezi nimi trvalo až do prosince roku 1926.
Ješte behem roku 1926 se zapocalo s výkopem pro pilíre na pravé strane Vltavy. Celý most byl dokoncen v roce 1928, kdy byl 21.ríjna slavnostne odevzdán do provozu. Kralupský tríobloukový železobetonový most je zarazen mezi technické památky.
V roce 1996 byla vedle mostu TGM postavena lávka pro peší a cyklisty, která je napojena na peší zonu a cyklostezku na obou brezích reky. Kvalita práce, technologií a materiálu byla behem povodní v roce 2002 podrobena zatežkávací zkoušce. Oba mosty obstály na výbornou. Na stavbách priléhajících k mostu (terasa, bývalé mýto, verejné záchodky, schody vedoucí z mostu k rece) se podepsal zub casu a neukáznení návštevníci. Pri hledání kešky radeji nepoužívejte mostní schody - vyhnete se tak nepríjemnému neporádku!
Most TGM v Kralupech je dodnes prvním mostem od Prahy po proudu reky. Je tudíž velmi vytížený a dochází k jeho rychlému opotrebení. Tato situace by se mela zlepšit postavením dálnicního okruhu kolem Prahy, který by podle jednoho z návrhu mohl vést mezi Chvateruby a Kralupy. Poté by se melo Kralupum, co se dopravy týce, ulevit.

EN:
The T.G. Masaryk bridge anniversary in Kralupy nad Vltavou.
It has been 81 years since the commencement of building works on the T.G. Masaryk bridge in Kralupy nad Vltavou. The bridge was named after the first president of the Czechoslovakia. The works started on 4 th of February 1926 on a left bank of the Vltava river. Two side bridge vaults (60 m each) attached to a main one (80 m) make the bridge 200 m long in total. The works continued despite many obstacles. Heavy damages originated from a flood on 14 th of June 1926 was the biggest. The bridge was inaugurated on 21 st of September 1928. The steel concrete bridge is a technical monument.

Zdroj/Source: (visit link)
Length of bridge: 200 m