Vejkrucifiks ved Skovsbo - Rynkeby, Denmark
32U E 602996 N 6139887
Vejkrucifiks ved herregården Skovsbo. Korset er knyttet til historien om Anne Rønnow // Roadside krucifix by the 1500-century mansion Skovsbo. The cross is related to the story of Anne Rønnow.
Location: Denmark

Cross by roadside, surrounded by a small stonewall and a gate. The original cross is in the mansion at Skovsbo. The displayed is placed there in 2005.

Korsets historie går tilbage til begyndelsen af 1600-tallet, hvor det menes rejst af Anne Rønnow, frue til Skovsbo og gift med den besidder, der lod den nuværende herregårdsbygning rejse, nemlig Erik Hardenberg. Han døde i 1604, hun i 1609. Ægteparret havde ni børn, og seks af dem, deriblandt tre sønner, døde før deres forældre, og to af de overlevende døtre var sindssyge.

Muligvis er korset rejst på denne tragiske familiebaggrund. Men også et lokalsagn giver sit besyv med om korset. Det fortæller, at "en frue på Skovsbo" mistede sin forstand. Men en dag, da hun gik på marken, åbnede himlen sig for hende, og Guds engle steg ned til hende. Derefter fik hun sin forstand igen, og til tak lod hun vejkorset skære og opsætte.

Der knytter sig også historier om spøgeri til korset, da der skulle hvile den trussel over det, at hvis det nogensinde blev fjernet eller fik lov til at forfalde, skulle der komme spøgeri på herregården og sygdom blandt beboere og besætning. Og denne forbandelse skulle have haft effekt engang i 1800-tallet, da en senere ejer fjernede korset. Det gik så galt, at ejeren lod krucifikset restaurere og genopsætte. Korset blev senere fjernet på grund af hærværk, men originalen skulle befinde sig på Skovsbo.
Type of cross: Latin cross

Material used: Wood

Characteristics of this cross:
Flot træskåret kors med forkortelsen inik, Jesus af Nasareth, Jødernes konge, over den korsfæstede Kristus // Beautiful woodcarved cross with "inik" above the statue of the crucified Christ.

Describe the location:
Cross by roadside. Surrounded by a small stone wall // Fint område omkranset af kampestensætning.