De Nieuwe Molen - Veenendaal (NL)
Stellingkorenmolen uit 1911
Location: Utrecht, Netherlands

De Nieuwe Molen is een windkorenmolen die staat aan de Mulderslaan in Veenendaal.

De windkorenmolen is een ronde stenen stellingmolen, van het bouwjaar 1911 en is als opvolger gebouwd van een standerdmolen met dezelfde naam. De molen is gebouwd met onderdelen van een watermolen uit Noord-Holland. De molen heeft twee koppels door de molen aangedreven maalstenen en een elektrisch aangedreven koppel. Het spoorwiel heeft vaste dammen.
De molen heeft een vlucht van 26,00 meter. De wieken zijn Oud-Hollands opgetuigd.
Tijdens een zeer zware hoosbui op zaterdag 9 maart 2002 verloor de nog draaiende molen door een asbreuk zijn totale wiekenkruis en werd de kap ontzet. Het wiekenkruis viel op het dak van het naastgelegen huis van beeldend kunstenares Hanneke Zwart. In 2003 werd de molen weer gerestaureerd. In het winkelgedeelte worden meelproducten en molenartikelen verkocht.
Eigenaar is de Stichting De Utrechtse Molens te De Bilt. Deze stichting heeft 23 molens in eigendom. Het dagelijks beheer van deze molens is in handen van stichting Het Utrechts Landschap.

Open to public: Every saturday from 10.00 - 16.00 hr, and by making an appointment.

Website: