Post Office, Banegårdspladsen, Aarhus, Denmark
This is the main post office in Aarhus

Banegårdspladsen 1A, Århus
Opført 1926 af K.T. Seest
Århus Posthus er en del af Århus Hovedbanegård, sammen med hvilken den
udgør et vinkelformet anlæg, som adskiller Banegårdspladsen fra selve baneområdet.

Postbygningen udgør den østlige del af det tre-etages bygningskompleks og omfatter således fire fag i forlængelse af station og vinkelret herpå en tre fag bred sidefløj, alt med et tilbagetrukket valmtag, teglhængt med sorte tagsten og udstyret med en række nyere ovenlys samt en stribe ældre, kobbertækkede taghætter. I bygningens vinkel se et polygont trappetårn med kobbertækket kuppeltag.

Posthuset er opført i gul blankstensmur i et klassicerende formsprog med en gennemgående cordongesims g en kraftig, hvidpudset hovedgesims med tandsnit. Indgangsdøren i trappetårnet er en ældre fyldingsdør med glas, flankeret af søjler med trekantfronton. Vinduerne er de oprindelige, firerammede palævinduer med rundbuede stik i stueetagen, småsprossede ruder og hvidmalet træværk.

På bagsiden har posthuset, der er placeret på et skrånende terræn, en underetage mod det bagvedliggende bane- og parkeringsområde.

Indvendigt er posthusets oprindelige plan nogenlunde indtakt med en centralt placeret, meget pompøs forhal med en oval durchsicht gennem alle etagerne og et bagvedliggende, velbevaret trapperum.

Postekspeditionen har bevaret sine vægmalerier med lokale motiver. De øvre etager er renoverede med nye overflader og nedhængte lofter overalt.

Kulturarvsstyrelsen har besigtiget Århus Postbygning og vurderer på den baggrund, at postbygningen ikke besidder de fornødne kvaliteter til at kunne fredes.

Århus Postbygning vil blive forelagt Bygningssynet i et særskilt materiale.
State/Territory: Denmark