Laurin patsas - Asikkala, Suomi / Lauri's Statue - Asikkala, Finland
Lauri Rapala (1905–1974), maailman kuuluisimman vaapun, Rapala Originalin, kehittäjä sekä maailman suurimman uistintehtaan Rapala VMC Oyj:n perustaja. Lauri Rapala, developer of the most famous lure in the world and founder of the Rapala plc.
Location: Finland

Material used in the statue and plinth : Statue cast iron, plinth granite.
The size of the statue:lifesize
Statue is showing that Lauri is holding a salmon.
In a statue Lauri is wearing fisherman's clothing because he always saw himself as a fisherman.
The statue is located nearby a watermill museum of Vääksy.
Statue is made by sculptor Toivo Pelkonen (1989)

Patsas on graniittijalustalla oleva valettu patsas, joka kuvaa Lauri Rapalaa pitämässä saamaansa kalaa. Hänet on puettu kalamieheksi, koska hän piti itseään nimenomaan kalamiehenä.
Patsaan on tehnyt Toivo Pelkonen (1989)

"Rapala oli syntyjään nimeltään Lauri Saarinen, Sysmän Rapalan kylässä sijaitsevan Saarenkylän mukaan. Laurin perheen muutettua Asikkalaan sukunimi kuitenkin vaihtui väärinkäsityksen vuoksi Rapalaksi.

Kalareissuillaan Rapala yöpyi usein Tehinselän kupeessa, Koreakoivun saaressa erakko Toivo Pylväläisen luona. Pylväläinen oli tunnettu vaapuntekijä ja Rapala vuolikin ensimmäiset vaappunsa Pylväläisen kehittämän mallin mukaan.
Ensimmäiset suomalaiset tuotantoon asti päässeet vaaput olivat Näsi-järven rannalla Tampereella tehtyjä Tuuloksia, joihin oltiin luultavasti saatu idea amerikkalaisvaapuista.

Rapalan vaappujen keskeinen kilpailuetu oli paitsi Pylväläisen ymmärrys rungon mallista ja kalastavasta uinnista myös Lauri Rapalan kädentaidot, jonka myötä viimeistelystä tuli ennen näkemättömän laadukasta.
Toisen maailmansodan jälkeen talouskasvun myötä ilmestyi yhä huokeampia tavaroita. Samalla vapaa-aikaa alkoi olla enemmän, mikä teki urheilukalastuksesta myös keskiluokan ajanvietteen.

Rapala oli saanut ensimmäiset vaaput myyntiin Kalkkisten osuuskauppaan 1938, mutta vasta 1950-luvulla toiminta alkoi olla tuloksellista. Rapalan vaaput olivat kaksi kertaa muita vaappuja kalliimpia, mutta ne kävivät kaupaksi kauneutensa ja kuuluisan pyytävyytensä johdosta.

Varsinaisen paukun päivämäärä on kuitenkin 17.8.1962. Silloin Yhdysvalloissa ilmestyi kaikkien aikojen myydyin Life-lehti, jonka kansijuttu käsitteli vastakuollutta Marilyn Monroeta.
Samassa numerossa oli ylistävä artikkeli Rapalan vaapuista otsikolla ”Uistin, jota kala ei voi ohittaa”.
Suurelta osin käsintehtyjen vaappujen vuosituotanto oli tuolloin noin 200000. Muutamassa viikossa niitä tilattiin 3 miljoonaa."
- Wikipedia-

"Lauri Rapala was a developer of the most famous lure in the world. He was also the founder of the world's biggest lure factory.
In 17.8.1962 were published the best-sold Life magazine issue ever which had a news of Marilyn Monroe's death on a front paze. In a same magazine was a article of Rapala's lure's which praised them with words: This is a lure that any fish can't resist. Within a few weeks Rapala's order book was full of orders and sales exploded from 200 000 of year to 3 million in just few weeks."
-source Wikipedia, translated and written in english by kwasiljan-

free counters