Maltézský mlýn, Praha - Motol, Czech republic
33U E 451811 N 5546188
Maltézský mlýn, zvaný též Motolský, poprvé zminován roku 1574 / Maltese mill, also called Motol, first mentioned in 1574.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

CZ: Maltézský mlýn, zvaný též Motolský je poprvé zminován roku 1574 jako mlýn Tomanovský. V tomto roce Václav Zajíc z Házmburka dovoluje Janu Tomanovi postavit Motole nový vodní mlýn. Pozdeji mlýn, stejne jako další objekty v Motole patrily rádu Maltézských rytíru. Soucasná podoba budovy je z druhé poloviny 18. století, prestavena byla klasicistne. Cást prízemí zaklenuta do pasu, v cásti drevený trámový strop, bývalá mlýnice je plochostropá. Díky úpravám komunikace je dnes severní cást mlýna skryta za navážkou a je videt pouze první patro. Z druhé strany je videt celé stavení. Západne od mlýna je mlýnský rybník s kamennou hrází a výpustí.

ENG: Maltese mill, also called Motol mill, is first mentioned in 1574 as a mill Tomanovský. In this year Vaclav Zajic from Hazmburk allows John Toman in Motol build a new water mill. Later the mill, as well as other properties in Motol were owned by Knights of Malta. The current appearance of the building is from the second half of the 18th century, later rebuilt into the Classicist style. Thanks to new communication is today the northern part of the mill hidden behind the backfill and can see only the first floor. On the other hand can be seen throughout the building. West of the mill is a mill pond with stone dykes and drains.
Current Status: Still In Use

Current Use: residential