Trigonometrický bod na úbocí hory Cerchov
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Bod se nachází nad býv. sklárskou vesnicí Bystrice pri vstupu do lesa u lesní cesty. Od okraje lesa lze videt veže na vrcholu Cerchova.

viz: (visit link)

Bystrice (dr. Fichtenbach, Fuchsova Hut, 540m) - bývalá víska a letovisko ukryté v hlubokém údolí cerchovských hvozdu, cca 8 km po silnicce od Ceské Kubice, cca 3 km od bavorské hranice.
- 1710 - založena zdejší sklárna Janem Jirím Schmausem, sklárna vyrábela tabulové sklo a korálky (pro americké Indiány) do ružencu - páteríky
-1753 - 10 chalup a sklárnu provozovali Fuchsové
-1823 - sklárnu kupuje Filip hrabe Kinský, který nechal v údolí podél toku Chladné Bystrice vybudovat kaskádu brusíren a leštíren skla, sklárna zde fungovala až do r. 1934, kdy se zde vyrábely sklárské drobnosti a turistické suvenýry
- 1839 - 25 domu obydlených 151 obyvateli
- 1910-1930 - život ve Fichtenbachu zachytil ve své knize "Zapomenuté údolí"spisovatel Jan Vrba, zdejší hospoda byla proslavena nejvetším odberem domažlického piva, domažlictí využívali zámecek, v nemž byla rada starých pokoju se zachovalým nábytkem, pro rekreaci vysokých státních úredníku a radních
- 20.-30.l. vetšina brusíren a leštíren byla opuštena a znicena, byla postavena ceská škola, ceskou menšinu tvorily v obci rodiny lesních úredníku a správce dvora a hospody, nekolik cetníku a financu
-1930 34 domu obydlených 331 obyvateli, z toho 221 Nemcu a 97 osob se hlásilo k ceskému obcanství
-1955-56 - ves s prilehlými provozy se ocitla v zakázaném hranicním pásmu a byla zborena težkou technikou mfirmy Zemstav
- z puvodní zástavby se dochovala dnes už ruina ceské školy, a býv. zámecek prestavený a využívaný vojáky PS (dnes pustnoucí) a dve prilehlé hospodárské budovy, a na rozcestí pod rotou památník obetem 1. sv. války
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole

Access restrictions: no