Studénka - North Moravia, Czech Republic
Studénka Chateau
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

[EN]
A fortress from the tum of the 14th and 15th centuries rebuilt in 1567 to a two-storey Renaissance chateau. In the 18th cent, a Baroque chateau was built in proximity. In the middle of the 19th cent, the two objects were given a pseudo-Gothic appearance and a large park was created. Since 1961 there has been a wagon museum in the chateau.

[CZ]
Barokní zámek Studénka stojí ve stejnojmenném meste, které náleží do okresu Nový Jicín v Moravskoslezském kraji. Zámek se nachází pri okraji mesta ve smeru na Bravantice, kde predstavuje neprehlédnutelnou dominantu s velkým parkem. První zpráva o dvoru ve Studénce u nehož byla pozdeji postavena tvrz je z roku 1478. Již v roce 1567 dal tehdejší majitel Karel Herbort z Fulštejna tvrz prestavet na renesancní zámek. V letech 1569 se stali majiteli panství pánové z Vrbna a v roce 1637 nechal hrabe Václav z Vrbna zámek rozšírit a prestavet. Tato budova je dnes nazývána Starý zámek, který byl roku 1762 prestaven na pivovar. Je to trípatrová budovou ctvercového pudorysu s hladkou fasádou v rozích zdobenou bosáží. Barokní jednopatrová budova Nového zámku byla vystavena roku 1750, v té dobe byli majiteli panství pánové z Berecka. Posledními majiteli zámku byli Blücherové z Wahlstattu. V letech 1860 – 1863 nechali u Nového zámku postavit zahradní pavilon a romanticky pozmenili vnejší podobu zámku, do níž se instalovalo mramorové schodište s litinovým zábradlím. K zámku se také pristavela vež a vížka s tocitým schodištem. U zámku byl zrízen park s mnoha zajímavými cizokrajnými drevinami. V roce 1936 odkoupila od knížete Blüchera zámek vcetne parku obec Studénka a dnes je zámek majetkem mesta Studénky.
Barokní budova zámku je dnes využívána ke kulturním i komercním úcelum. Nachází se zde stylová obradní sín, knihovna, ucebna základní umelecké školy, Vagonárské muzeum, klubovna a provozovna Ceského svazu ochráncu prírody.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact