Gargoyles St-Pieters Churh - Leuven -Belgium
Beautyfull Gargoyles on the roof of Spiets church in Leuven centre.
Location: Vlaams-Brabant, Belgium

Nederlands

De collegiale Sint-Pieterskerk is een Rooms-katholieke kerk in Leuven. Vroeger was er een Romaanse kerk, maar deze werd in de 15de eeuw vervangen door de huidige kerk. Tot in de 17de eeuw werd er aan de kerk gebouwd. Het bouwwerk is echter nooit voltooid: de twee torens zijn nooit erg hoog geweest. Later werd de geringe hoogte nog verkleind bij een instorting.

Verschillende architecten werkten aan dit Brabantse laatgotische gebouw: Sulpitius van Vorst leidde de werken tot zijn dood in 1439. Jan II Keldermans en Matthijs de Layens volgden hem op.

Aan de patroonheilige van de kerk ontlenen de Leuvenaars hun bijnaam Peetermannen

English

Saint Peter's Church (Dutch: Sint-Pieterskerk) of Leuven, Belgium, is situated on the city's Grote Markt (main market square), right across the ornate Town Hall. Built mainly in the 15th century in Brabantine Gothic style, the church has a cruciform floor plan and a low bell tower that has never been completed.
Water spout is used: yes

Condition: Pristine