TB 1420-2 Prosek, kostel, CZ
Trigonometrický bod na veži kostela svatého Václava na Proseku v Praze
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Trigonometrický bod je reprezentován stredem makovice kostela svatého Václava v Praze, na Proseku. Nadmorská výška trigonometrického bodu je 325.38 m n.m.
Kostel Svatého Václava na Proseku pochází pravdepodobne z poloviny 11.století a je to nejstarší architektonická památka Prahy 9. Trojlodní románská bazilika na starém Proseku byla založena dle Hájkovy kroniky roku 970 Boleslavem II., jemuž se ve snu na tomto míste svatý Václav zjevil. Prestavena byla poprvé kolem 1200 a po roce 1470 došlo ke gotickým prestavbám - hlavní lod byla sklenuta žebrovou sítí. Renesancní predsín pochází z roku 1572 a hranolová vež z roku 1712.
Dnešní podobu s barokní cibulovou bání získal kostel roku 1732, v roce 1770 byla pristavena sakristie. Stavební úpravy narušily stabilitu veže, a proto byla vystavena samostatná zvonice. V jižní lodi, nejméne poznamenané prestavbami, se zachovaly zbytky románských maleb. Na hlavním oltári je obraz sv.Václava od Ignáce Raaba z poloviny 18. století.
Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole

Access restrictions: yes