This waymark has been archived.
Bovenste Plasmolen (Upper Plasmill) - Plasmolen, the Netherlands
Midden- en bovenslag watermolen te Plasmolen, in Nederland
Location: Limburg, Netherlands

NL:
De exacte ouderdom van deze molen is onbekend, maar mogelijk deed hij al in de vijftiende eeuw dienst. Het muuranker jaartal 1725 geeft aan dat er in dat jaar een verbouwing heeft plaatsgevonden.
Oorspronkelijk was de Bovenste Plasmolen ingericht voor het maken van papier. In 1846 werd hij echter omgebouwd voor het malen van graan. De maalstenen worden aangedreven door een waterrad dat gebruikt wordt als midden- en bovenslagrad. Het water voor de middenslagaandrijving komt van de nabij gelegen Molenvijver. Het water voor de bovenslagaandrijving komt via een beek en een lange goot (zie foto) van het hoger gelegen Groene Water. Daarnaast is het mogelijk de benzinemotor als hulpkracht te gebruiken. De Bovenste Plasmolen liep in 1944 oorlogsschade op en raakte daarna in verval. In 1999 zijn de watermolen en de waterlopen echter weer volledig hersteld.
De molen is in de zomermaanden enkele dagen open. Ook te bezichtigen tijdens nationale monumenten- en molendagen.

EN:
The exact age of this mill is unknown, but possibly was already in service in the fifteenth century. The year 1725 on the wall indicates that in that year the building was reconstructed.
Originally, the Upper Plasmill was designed for producing paper. In 1846, however, it was converted to grind grain. The millstones are driven by a waterwheel that can be powered by two water streams. The water for the middle stream comes from the nearby Mill Pond. The water for the upper stream comes from a long stream and a channel (see photo) of the upper Green Water. It is also possible to use gasoline as auxiliary power. The Upper Plasmolen was damaged during the war in 1944 and then fell into disrepair. In 1999, the water mill and the water streams were fully repaired.
The mill is open for several days during summer and on national monument and mill days.