Assumption of the Blessed Virgin Mary (Zesnuti presvate Bohorodice) - Prague, Czech Republic
Orthodox church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary in Prague.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The church was built between years 1924 and 1925 by architect Vladimír Brandt and it is situated at the Olšany cemetery.
_________________________________________________

Ruský pravoslavný kostel Zesnutí Presvaté Bohorodice na Olšanských hrbitovech. Základní kámen byl položen v záveru roku 1924, kostel byl postaven v roce následujícím. Jednolodní svatyni podle historického psovsko-novgorodského stylu vyprojektoval arch. Vladimír Alexandrovic Brandt. Na velmi hodnotné výtvarné výzdobe se podíleli malír a grafik Ivan Jakovlevic Bilibin, jeho starší syn Alexandr Ivanovic, malír K. M. Katkov a malírka N. G. Jašvil.
Slavnostní vysvecení se konalo 22. listopadu 1925 a vykonal ho pravoslavný metropolita Jevlogij za asistence vysokých církevních hodnostáru. Mezi recníky byl i významný ceský politik, rusofil dr. Karel Kramár, který spolu se svojí ruskou manželkou Nadeždou Nikolajevnou se o stavbu velmi zasloužil. Po své smrti byli manželé Kramárovi pohrbeni do krypty tohoto pravoslavného kostela.
(podle stovezata.praha.eu)

useful weblinks / užitecné odkazy: