Klokkentoren met twee luidklokken - Nijhoven, NL
Bij de ingang van de gebedstuin staat een klokkentoren met twee luidklokken.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Een beetje achteraf aan de rand van Baarle Nassau ligt een klein stukje land met daarop een klein kerkje een Lourdes grot. Meteen vooraan staat een toren met overkapping waarin twee klokken hangen.
Bij de klokken toren is een ingemetselde steen met daarop de tekst:
"De klokken toren
Hij roept op tot bezinning en gebed, verdraagzaamheid en respect.
Hij roept op een ieder wie dit wil beleven dat zinvolle te geven"
Het is een bijzonder plekje.
Via een wandeling door het bos loop je langs de statiën van de kruisweg. Aan het eind kom je dan bij 'Golgotha' waar drie kruizen staan.

"De parochie van O.L. Vrouw van Bijstand te Baarle-Nassau heeft op enkele kilometers afstand van de parochiekerk nog een kapel, gewijd aan St. Salvator, de Allerheiligste Verlosser. Deze kapel staat aan de Kapelstraat – Visweg in Nijhoven. Rond de kapel ligt een processiepark met onder andere een Lourdesgrot.

Deze St. Salvatorkapel heeft een lange geschiedenis die tot de 12e eeuw teruggaat. Na een lange periode van verval werd het gebouw in 1926 met de grond gelijk gemaakt. In 1928 werd op de fundamenten van het priesterkoor van de historische kapel een nieuwe St. Salvatorkapel gebouwd, naar een ontwerp van Dom van der Laan o.s.b. De nieuwe kapel werd in 1930 ingewijd.

De toenmalige pastoor Vekemans wilde echter meer, namelijk een compleet processiepark. In 1931 begon men met de plaatsing van veertien Kruiswegstaties in de kapeltuin. Het jaar daarna kwamen daar de staties van de “Vijftien Geheimen van de Rozenkrans”, de “Zeven Smarten van Maria” en de Lourdesgrot bij. Een Calvarieberg completeerde het geheel in 1934.

Tot 1960 trokken regelmatig processies uit Baarle naar de Salvatorkapel. Daarna verslapte de belangstelling en raakte de kapel in verval. In de jaren tachtig en negentig werd dat verval tot staan gebracht door ingrijpen van de Bond van Ouderen. Die nam het intiatief tot herstel van de kapel en zorgde in de jaren daarna voor maandelijks onderhoud.

In 1995 komt de kapel op de gemeentelijke monumentenlijst en in de jaren daarna worden allerlei herstellingen uitgevoerd, zowel aan de kapel zelf als aan de verschillende staties in het processiepark. In die jaren werd er jaarlijks op de zondag nabij 15 augustus in het park rond de kapel een sacramentsprocessie gehouden. In de zomermaanden werd op iedere woensdagavond een mis gevierd in de kapel of, bij goed weer, buiten in het park bij de Lourdesgrot.

Sinds 1950 organiseert de vereniging Vrienden van Lourdes ieder jaar op de eerste zondag na 15 augustus een zogenaamde 'kaarskensprocessie' in Baarle."

Eng
A little further away on the edge of Baarle Nassau there is a small piece of land with a small church and a Lourdes cave on it. Immediately in front is a tower with a roof in which two bells hang.
Near the clock tower there is a brick with the text:
"The Clock Tower
He calls for reflection and prayer, tolerance and respect.
He calls on everyone who wants to experience this to give it something meaningful."
It is a special place.
By taking a walk through the forest you will pass the Stations of the Cross. At the end you come to 'Golgotha' where there are three crosses.

"The parish of Our Lady of Assistance in Baarle-Nassau has a chapel a few kilometers away from the parish church, dedicated to St. Salvator, the Most Holy Redeemer. This chapel is located on Kapelstraat - Visweg in Nijhoven. Around the chapel there is a procession park including a Lourdes grotto.

This St. Salvator Chapel has a long history dating back to the 12th century. After a long period of disrepair, the building was razed to the ground in 1926. In 1928, a new St. Salvator Chapel was built on the foundations of the choir of the historic chapel, according to a design by Dom van der Laan o.s.b. The new chapel was consecrated in 1930.

However, the then pastor Vekemans wanted more, namely a complete procession park. In 1931, work began on placing fourteen Stations of the Cross in the chapel garden. The following year the stations of the “Fifteen Mysteries of the Rosary”, the “Seven Sorrows of Mary” and the Lourdes Grotto were added. A Calvary completed the whole in 1934.

Until 1960, processions regularly moved from Baarle to the Salvator Chapel. After that, interest waned and the chapel fell into disrepair. In the 1980s and 1990s, this decline was halted by the intervention of the Association of the Elderly. He took the initiative to restore the chapel and provided monthly maintenance in the years that followed.

In 1995, the chapel was added to the municipal monument list and in the years that followed, all kinds of repairs were carried out, both to the chapel itself and to the various stations in the procession park. In those years, a sacrament procession was held annually on the Sunday near August 15 in the park around the chapel. During the summer months, mass was celebrated every Wednesday evening in the chapel or, if the weather was good, outside in the park near the Lourdes Grotto.

Since 1950, the Friends of Lourdes association has organized a so-called 'candle procession' in Baarle every year on the first Sunday after August 15."
Address of Tower:
Kapelstraat – Visweg in Nijhoven