RM: 17622 - De Nederlanden van 1845 - Den Haag
31U E 589601 N 5770517
Prachtig gebouw gelegen aan het kerkplein. Jammer om te zien dat er in het RM register zo weinig vermeld wordt over het gebouw.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Volgens het RM register:

Door P.H. Berlage in 1909 gebouwd voor 'De Nederlanden van 1845'.

Enig voorbeeld in 's-Gravenhage van een zeer belangrijke periode in de ontwikkeling van de Nederlandse bouwkunst.

Volgens Den Haag wikipedia
"Carel Henny, de directeur van De Nederlanden van 1845 was een groot bewonderaar van architect Berlage. Deze ontwierp in 1898 het hoofdkantoor aan de Prinsestraat 1-3 / Kerkplein 1-3. Dit gebouw werd in 1901 en in 1909 vergroot.

Op de plek waar zich sinds 1898 het kantoor van de Nederlanden van 1845 bevindt, stond eeuwenlang een koffiehuis. Vanaf 1650 heette dit etablissement het Hof van Holland. Vanaf het begin van de 19e eeuw werd het simpel het Haagsche koffiehuis genoemd. In 1851 stopte het koffiehuis er mee en in 1859 kocht de gemeente Den Haag het pand en stichtte een gemeenteschool genaamd de school van Hoffmann.

In 1884 werd de school samen met de naastliggende percelen afgebroken omdat de Prinsestraat vanaf de Molenstraat doorgetrokken moest worden (in 1886) naar het Kerkplein om zo een betere verbinding met de wijk Het Kleine Veentje te krijgen. In 1898 werd Berlages kantoor op de hoek van de net aangelegde Prinsestraat en het Kerkplein gebouwd.

De directeur van de Assurantiemaatschappij tegen brandschade en op het leven De Nederlanden van 1845, Carel Henny, had een grote belangstelling voor beeldende kunst en bouwkunst. Hij was in 1894 op 39-jarige leeftijd zijn vader opgevolgd, een van de oprichters van het bedrijf.

Henny leerde rond die tijd de nog onbekende architect Hendrik Berlage kennen. Henny werd een groot bewonderaar van Berlages werk, en trok hem aan als 'huisarchitect' en artistiek adviseur. De twee raakten zelfs min of meer bevriend en maakten samen een reis naar Toscane. Dit was in de negentiende eeuw hét oord van cultuur, architectuur en beeldende kunsten.
Henny was nauw betrokken bij de totstandkoming van het hoofdkantoor van De Nederlanden van 1845. De Haagse architect Herman Wesstra, bekend van de Passage, kreeg de opdracht voor het maken van een ontwerp. Henny was echter niet tevreden en liet de Hendrik Berlage het ontwerp aanpassen. Ook dit ontwerp werd afgekeurd, waarna Berlage een compleet nieuw plan maakte. Wesstra werd een partner in het project. Dit kantoor werd het eerste gebouw dat Berlage in Den Haag

Vergroting
Het gebouw was asymmetrisch en was oorspronkelijk volgens de Haagse bouwtraditie slechts twee etages hoog. Aan de kant van het oude stadhuis bevond zich een toren. Toen Berlage in 1901 een etage toe moest voegen, was hij als architect al een andere stijlrichting ingeslagen.

Alleen de onderste etage behield Art Nouveau kenmerken, de overige etages werden veel rechtlijniger. De toren aan de stadhuiszijde werd opgenomen in het gebouw en er werd een nieuwe toren aan de zijkant gebouwd.

Versiering

In de gevel zijn zestien wapenschilden verwerkt van de plaatsen waarmee De Nederlanden van 1845 zaken deed. De beelden werden geproduceerd door Lambertus Zijl, de vaste beeldhouwer van Hendrik Berlage.

Rechts van de hoofdingang prijkt het stadswapen van Batavia op het schild van Oost-Indië. In het interieur zijn de wapens van Nederlandse provincies, als ook dat van Batavia, verwerkt in de vergaderzaal in de glas-in-loodramen naar ontwerp van atelier 't Prinsenhof uit Delft. Wapenschilden zijn ook als decoratief element in het trappenhuis toegepast.

Boven de ingangsdeur tot de kantoren zijn in de draagstenen van de uitbouw twee figuren gehakt, een paard en een stier, omgeven door vlammen, welke de landbouw en veeteelt uitbeelden. Ze zouden zonder brandverzekering een onzeker bestaan zouden hebben. Deze figuren houden de wapens vast van Den Haag en Zutphen (de woonplaats van de oprichter van De Nederlanden van 1845), terwijl daartussen een groot wapen van Nederland is uitgehouwen."

Monument Number: 17622

Address of this Rijksmonument: