René Descartes - Egmond aan den Hoef - NL
René Descartes zijn bekendste leus was "Ik denk, dus ik besta'
Location: Noord-Holland, Netherlands

René Descartes of gelatiniseerd Renatus Cartesius (La Haye en Touraine, 31 maart 1596 – Stockholm, 11 februari 1650) was een uit Frankrijk afkomstige filosoof en wiskundige, die een groot deel van zijn leven in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden woonde. Zijn benadering van het probleem van de kennis en de aard van de menselijke geest speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de filosofie. Hij is bekend om zijn uitspraak "Cogito, ergo sum" en wordt algemeen beschouwd als de vader van de moderne filosofie. Hij was een van de eersten die de filosofie van Aristoteles niet alleen verwierp, maar ook verving door een eigen filosofisch systeem. Daarmee legde hij de basis voor de 17e-eeuwse stroming van het rationalisme. Descartes was sterk beïnvloed door de vooruitgang in de natuur- en sterrenkunde en een van de centrale figuren van de wetenschappelijke revolutie. Hij gaf voor het eerst een idee van wat de natuurwetenschap in de toekomst zou bieden.

Descartes woonde en werkte twintig jaar in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waar hij zijn belangrijkste publicaties schreef. In de wiskunde legde hij de basis voor de analytische meetkunde en leverde bijdragen aan de natuurkunde en fysiologie, maar zijn Verhandeling over de methode (1637) behoort tot zijn invloedrijkste werk.

Descartes' methode van en visie op onderzoek kreeg navolging in heel Europa. Zijn werk werd gepropageerd door Spinoza, Nicolas Malebranche, Leibniz en door de wiskundige Frans van Schooten, die een boek over het (wiskundige) werk van Descartes schreef. Er vonden hevige discussies plaats tussen voor- en tegenstanders en in veel gevallen werd het refereren aan het werk van Descartes verboden. Volgens de tegenstanders zou het toepassen van het dualisme van Descartes leiden tot atheïsme. Benoemingen aan de universiteiten waren afhankelijk van het al of niet cartesiaan zijn. Rond 1700 was de aandacht voor de cartesiaanse filosofie voorbij en verschoven naar de dan modernere filosofische systemen van Spinoza, Locke en Leibniz.
heel veel meer lezen (visit link)

René Descartes is de eerste filosoof van het zeventiende-eeuwse rationalisme, waartoe ook Spinoza en Leibniz behoren. Descartes wordt beschouwd als de vader van de moderne filosofie. In het boek Over de methode beschrijft de Franse denker de beginselen van een wiskundige methode voor zekere kennis, een methode die wij nu wetenschappelijk noemen: stap voor stap kennis ontleden tot zekere uitspraken en vanuit dat fundament wetenschap opbouwen.
meer lezen (visit link)

René Descartes or Latinised Renatus Cartesius (La Haye en Touraine, 31 March 1596 - Stockholm, 11 February 1650) was a French-born philosopher and mathematician who lived much of his life in the Republic of the Seven United Provinces. His approach to the problem of knowledge and the nature of the human mind played an important role in the development of philosophy. He is known for his statement "Cogito, ergo sum" and is widely regarded as the father of modern philosophy. He was one of the first not only to reject Aristotle's philosophy, but also to replace it with his own philosophical system. In doing so, he laid the foundation for the 17th-century movement of rationalism. Descartes was strongly influenced by advances in physics and astronomy and one of the central figures of the scientific revolution. He gave the first idea of what natural science would offer in the future.

Descartes lived and worked for 20 years in the Republic of the Seven United Provinces, where he wrote his most important publications. In mathematics, he laid the foundations for analytic geometry and made contributions to physics and physiology, but his Treatise on Method (1637) is among his most influential works.

Descartes' method of and vision for enquiry was emulated across Europe. His work was promoted by Spinoza, Nicolas Malebranche, Leibniz and by the mathematician Frans van Schooten, who wrote a book on Descartes' (mathematical) work. Fierce debates took place between supporters and opponents, and in many cases references to Descartes' work were banned. According to opponents, applying Descartes' dualism would lead to atheism. Appointments at universities depended on whether or not one was a Cartesian. Around 1700, the focus on Cartesian philosophy was over and shifted to the then more modern philosophical systems of Spinoza, Locke and Leibniz.
lots more reading (visit link)

René Descartes is the first philosopher of seventeenth-century rationalism, which also includes Spinoza and Leibniz. Descartes is considered the father of modern philosophy. In the book On Method, the French thinker describes the principles of a mathematical method for certain knowledge, a method we now call scientific: step by step dissecting knowledge into certain statements and building science from that foundation.
read more (visit link)