De Slotkapel (voormalige St. Catharinakerk) - Bergen aan de hoef - NL
Slotkapel gebouwd in 1229 en op 8 oktober van dat jaar ingewijd
Location: Noord-Holland, Netherlands

In 1229 werd, in opdracht van Willem I van Egmont, de eerste Slotkapel gebouwd. Deze werd op 8 oktober van gen. jaar ingewijd door wijbisschop Hermannus van Utrecht en opgedragen aan de H. Catharina, de H. Maria en de H. Nicolaas. Willem I sneuvelde in 1234 in het Stadingerland aan de Elbe. Zijn hart werd in zijn kapel begraven. Ook zijn echtgenote, Jonkvrouwe Badeloch van Amstel, die in 1244 stierf, werd in de Slotkapel bijgezet.

Volgens de kroniek van Dirk Wouters (het Huis van Egmont 1565) werd de kapel in 1431 door Jan II van Egmont (Jan met de bellen) afgebroken en in zijn huidige vorm herbouwd. De gevelsteen in de westgevel getuigt hiervan. In hetzelfde jaar stichtte hij een kapittel van zes kanunniken en verbond deze aan de Slotkapel. Zo werd de kapel een z.g. ‘eigen kerk’, onafhankelijk van de abdij. Het kapittel had in 1573 ruim 80 hectare grond in eigendom, gelegen in de Binnen-Egmonden.

meer lezen (visit link)

In 1229, commissioned by William I of Egmont, the first Slotkapel was built. It was consecrated on October 8 of gen. year by Bishop Hermannus of Utrecht and dedicated to St Catherine, St Mary and St Nicholas. William I died in 1234 in Stadingerland on the Elbe. His heart was buried in his chapel. His wife, Jonkvrouwe Badeloch van Amstel, who died in 1244, was also interred in the Slotkapel.

According to Dirk Wouters' chronicle (The House of Egmont 1565), the chapel was demolished in 1431 by Jan II van Egmont (John with the bells) and rebuilt in its current form. The gable stone in the west facade testifies to this. In the same year, he founded a chapter of six canons and attached them to the Castle Chapel. Thus, the chapel became a so-called "own church", independent of the abbey. In 1573, the chapter owned over 80 hectares of land, located in the Inner Emmonden.

read more (visit link)

Building Materials: Stone