De Valkenier - Valkenswaard, NL
31U E 671284 N 5691725
Jac van Gerven die actief was in de valkerij stond model voor dit beeld. Jac van Gerven, who was active in falconry, was the model for this statue.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Een Valkenier is iemand die de valkerij beoefent.
Valkerij is oorspronkelijk de kunst van het vangen en africhten van valken ten behoeve van de jacht. Vooral aan keizerlijke en koninklijke hoven was het een belangrijk en prestigieus tijdverdrijf. Brabanders speelden een aanzienlijke rol in vangst en handel van de valken. Tegenwoordig heeft de valkerij een bescheiden omvang. Nog steeds worden valken afgericht voor de jacht, maar het is doorgaans meer hobby dan beroep. Naast jacht zijn er andere doelen, in het bijzonder recreatie (vogelshows) en verjaging/overlastbestrijding van bijvoorbeeld meeuwen.

Iemand die de valkerij beoefent is een valkenier. Men is pas valkenier als men de kennis en ervaring heeft om een roofvogel zodanig te trainen, dat deze op conditie is en in staat is prooi te bemachtigen.

Kritiek op de valkerij is er van natuur- en dierenbeschermers.

Geschiedenis
Reeds in de Oudheid werd de valkerij in het Midden-Oosten beoefend en nog steeds is dit een met passie beoefende sport in Dubai.

Keizer Frederik II , zelf een enthousiast valkenier, heeft in de 13e eeuw een standaardwerk over de valkenjacht geschreven: De Arte Venandi cum Avibus (Over de kunst van het jagen met vogels).

In de Lage Landen ontwikkelde de valkerij zich in Kempische Brabant, gelegen op de trekroute van de slechtvalk. In Arendonk zou al vanaf de 10e eeuw sprake zijn van valkenvangst. Vlak over de grens in Nederland ontwikkelde de valkerij zich in Valkenswaard, Leende en Leenderstrijp vanaf de 16e eeuw. In de 17e, 18e en 19e eeuw waren Valkenswaardse valkeniers werkzaam aan bijna alle Europese vorstenhoven, waar de valkenjacht een geliefd tijdverdrijf was.

Met de Franse Revolutie en de moderniseringen van de 19e eeuw kwam ook het einde van de valkerij. De laatste Valkenswaardse valkenier was Karel Mollen, die leefde van 1854-1935.

Tegenwoordig wordt de valkerij vooral bedreven door mensen in hun vrije tijd. Maar beroepsvalkeniers worden steeds meer ingezet ter bestrijding van overlast van grote aantallen vogels, bijvoorbeeld op industrieterreinen. Ook geven zij roofvogeldemonstraties, roofvogel- en valkerijworkshops om zo het oude ambacht levend te houden.

Vaak worden de gebruikte valken voor de vlucht voorzien van een radiotelemetriezendertje zodat zij op afstand terug te vinden zijn mochten ze verloren vliegen. Wanneer een valk niet hoeft te jagen wordt, tijdens het transport, zijn kop vaak afgedekt met een kapje, een zogenaamde huif, zodat hij rustig blijft zitten."

Eng
"Falconry is originally the art of catching and training falcons for hunting. Especially at imperial and royal courts it was an important and prestigious pastime. Brabanters played a significant role in the capture and trade of the falcons. Today, falconry is modest in size. Falcons are still trained for hunting, but it is usually more of a hobby than a profession. In addition to hunting, there are other purposes, in particular recreation (bird shows) and repelling/nuisance control of gulls, for example.

A person who practices falconry is a falconer. One is only a falconer if one has the knowledge and experience to train a bird of prey in such a way that it is in good condition and is able to obtain prey.

There is criticism of falconry from nature and animal conservationists.

History
Falconry has been practiced in the Middle East since ancient times and is still a passionate sport in Dubai.

Emperor Frederick II, himself an enthusiastic falconer, wrote a standard work on falconry in the 13th century: De Arte Venandi cum Avibus (On the Art of Hunting with Birds).

In the Low Countries, falconry developed in Kempen Brabant, located on the migration route of the peregrine falcon. In Arendonk, falcons have been caught since the 10th century. Just across the border in the Netherlands, falconry developed in Valkenswaard, Leende and Leenderstrijp from the 16th century. In the 17th, 18th and 19th centuries, Valkenswaard falconers worked at almost all European royal courts, where falconry was a popular pastime.

With the French Revolution and the modernizations of the 19th century came the end of falconry. The last Valkenswaard falconer was Karel Mollen, who lived from 1854-1935.

Today, falconry is mainly practiced by people in their spare time. However, professional falconers are increasingly used to combat nuisance from large numbers of birds, for example in industrial areas. They also give bird of prey demonstrations, birds of prey and falconry workshops in order to keep the old craft alive.

The falcons used are often equipped with a radio telemetry transmitter before flight so that they can be found at a distance if they are lost. When a falcon does not have to hunt, during transport, its head is often covered with a cap, a so-called hood, so that it remains in place."
Sector of the workforce: Valkenier