Convento da anunciada nais dominicas - Baiona, Es
An old convent in the historic center of Baiona.
Location: Galicia, Spain

[GL]
"A portada da igrexa resólvese cunha porta alintelada e enmarcada por unha composición festonada. Enriba dela unha fornela coa imaxe de Sto. Domingo de Guzmán. A igrexa dunha soa nave, foi reedificada totalmente no século XVIII. Na fachada principal ten tres escudos nobiliarios que acreditan o padroado da fundación. Unhas pilastras de estilo clasicista sosteñen os arcos formeiros. A nave esta dividida en dous, unha para o pobo e outra, separada por rexería, para a clausura. A bóveda do presbiterio ten un artesoado de madeira encasetada con pinturas, realizado en 1865.
O retablo maior é obra de Antonio del Villar do ano 1745 e ten gran calidade pola súa elaboración ornamental.
A súa planta é cóncava e apoia nun sotobanco con talla vexetal e serafíns laterais, que con moita probabilidade foi aproveitado doutro retablo cando se fixeron as reformas na capela.
Na rúa central presenta o sagrario rematado no expositor. Este serve de base da gran fornela central do primeiro corpo, con cúpula gaionada apoiada en estípites, que acolle o grupo da Anunciación. Nas rúas laterais deste primeiro corpo, centradas por columnas salomónicas moi ornamentadas, hai fornelas máis pequenas con arco de medio punto, coas imaxes de Santo Domingo e San Francisco.
No ático resalta a rúa central polos estípites sobre apoios destacados para acoller unha cornixa voada. Na fornela está San Telmo. Nas laterais, Santo Tomás e Santa Catarina de Siena. Remátase co escudo da orde de Sto. Domingo. O retablo do Rosario, adosado ao muro dereito, ten banco situado mesmo enriba da mesa do altar e un corpo dividido en tres rúas. As laterais están adornadas con pequenas pilastras decoradas, e as súas caixas son planas, en arco e rematadas en cartelas. Nelas están S. Xosé e S. Vicente Ferrer. A rúa central, tamén plana, cérrase en semicírculo. Acolle a Virxe do Rosario. É unha obra tardía tamén de Antonio del Villar e dourado por Xoán del Rial.
Polos documentos consultados tense noticia da existencia doutro retablo, pero na actualidade non hai constancia del.
O Convento das MM Dominicas da Anunciación responde á tipoloxía da época dun templo con dous claustros ó redor dos que se desenvolven os distintos elementos edificatorios dependendo das necesidades e que forman un conxunto de construcións que se foron realizando ao longo de cinco séculos.

No ano 1547, o abade de Baiona, Sebastián Varela fundou o mosteiro baixo a Regra de S. Agostiño e as Constitucións de Sto. Domingo, cunhas mulleres que vivían neste cenobio adicadas á oración. Máis tarde foi confirmado por Bula Papal do Papa Paulo IV o 27 de setembro de 1547.
A primeira abadesa foi dona Elena de Cea."

[EN]
"The front of the church is solved with a linteled door and framed by a festooned composition. Above her a stove with the image of Sto. Domingo de Guzman. The single-nave church was completely rebuilt in the 18th century. On the main facade, it has three noble coats of arms that certify the foundation's board of trustees. Classicist style pilasters support the front arches. The nave is divided into two, one for the town and the other, separated by regeria, for the cloister. The vault of the presbytery has a wooden coffered ceiling with paintings, made in 1865.
The main altarpiece is the work of Antonio del Villar from the year 1745 and is of great quality due to its ornamental design.
Its plan is concave and rests on a soffit with vegetable carving and lateral seraphim, which was very likely used from another altarpiece when the chapel was renovated.
In the central street it presents the finished tabernacle in the exhibitor. This serves as the base of the large central furnace of the first body, with a gabled dome supported by stipes, which houses the group of the Annunciation. In the side streets of this first body, centered by very ornate Solomonic columns, there are smaller furnaces with semi-circular arches, with the images of Santo Domingo and San Francisco.
In the attic, the central street is highlighted by the stipes on prominent supports to accommodate a flying cornice. In the furnace is San Telmo. On the sides, Saint Thomas and Saint Catherine of Siena. It ends with the coat of arms of the order of Sto. sunday The altarpiece of the Rosary, attached to the right wall, has a bench located right above the altar table and a body divided into three streets. The sides are decorated with small decorated pilasters, and their boxes are flat, arched and finished in cartels. In them are S. Xosé and S. Vicente Ferrer. The central street, also flat, closes in a semicircle. Welcome the Virgin of the Rosary. It is a late work also by Antonio del Villar and gilded by Xoán del Rial.
From the documents consulted, there is news of the existence of another altarpiece, but at present there is no record of it.
The Convent of the MM Dominicans of the Annunciation responds to the typology of the era of a temple with two cloisters around which the different building elements are developed depending on the needs and which form a set of constructions that were carried out over five centuries.

In the year 1547, the abbot of Baiona, Sebastián Varela founded the monastery under the Rule of St. Augustine and the Constitutions of Sto. Sunday, with some women who lived in this convent devoted to prayer. It was later confirmed by Papal Bull of Pope Paul IV on September 27, 1547.
The first abbess was Dona Elena de Cea."

Taken and translated from: (visit link)