Noorse Zeemanskerk (Rotterdam) - Rotterdam, NL
31U E 600994 N 5751850
De Noorse Zeemanskerk (Sjømannskirken i Rotterdam) is een kerk in Rotterdam, gevestigd aan de Westzeedijk naast de ingang van Het Park.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
Geschiedenis
In de Maasstad zijn diverse buitenlandse zeemanskerken, onder meer van alle Scandinavische landen en van Engeland. Het zijn een soort opvangcentra voor zeelui, die daar hun godsdienstige plichten kunnen vervullen en zich ook in een plezierige omgeving kunnen ontspannen. Het door de Noorse kerk georganiseerde pastorale werk onder de Noorse zeelieden in Rotterdam begon in de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Eerst bezat men geen eigen ruimte en moest er gebruik worden gemaakt van tehuizen van bevriende instanties. In 1888 kreeg de Noorse Zeemanskerk echter een eigen lokaal aan de Leuvehaven, midden in het havenkwartier. Het was niet meer dan een leeskamer, die ook voor zeelieden uit andere landen werd opengesteld. Het aantal bezoekers nam snel toe en dat was voor een groot deel te danken aan dominee N.C. Christie, die elke avond een rondgang langs de kaden en over de Schiedamsedijk maakte. Hij haalde de zeelui van de straat en uit de kroegen naar zijn zeemanstehuis. Later verhuisden de kerk en leeskamer naar een groter gebouw aan de Boompjes, een pand dat in 1910 alweer moest worden verlaten omdat het bouwvallig werd.

Er moest naar een andere locatie worden gezocht en predikant Saxe liet daarvoor het oog vallen op Het Park. Na veel moeite kreeg hij toestemming daar te bouwen, met zicht op de Parkhaven. In deze rustige omgeving verrees een mooi houten kerkje, in typisch zeventiende-eeuwse Noorse bouwstijl. Het kerkje kon gebouwd worden dankzij talrijke giften, onder meer een ruime bijdrage van Koning Haakon VII van het juist onafhankelijk geworden Noorwegen. Op 26 juli 1914 werd het kerkje ingewijd door bisschop Erichsen uit Bergen. In 1937 moest een gedeelte van Het Park wijken voor de aanleg van de Tunneltraverse ten behoeve van de in aanbouw zijnde Maastunnel. Omdat men het kerkje koste wat het kost wilde behouden, werd het verrold en 170 meter verderop naast de ingang van het park neergezet. Op 3 oktober 1941 brandde het woongedeelte deels uit door een Britse brandbom; de dominee en zijn familie moesten een paar jaar elders verblijven, maar de schade kon worden hersteld. De kerkruimte zelf liep weinig schade op en kon in gebruik blijven. Sinds 1999 is het houten kerkje, dat het grootste houten bouwwerk van Nederland is, een Rijksmonument.

De Noorse Zeemanskerk in Rotterdam maakt deel uit van een wereldwijd netwerk waartoe onder andere ook een kerk aan de Italiëlei in Antwerpen behoort. Binnen Rotterdam werkt de Noorse Zeemanskerk samen met andere lutherse kerken, waaronder de Zweedse, Deense en Finse zeemanskerken, de Duitse kerk en de Andreaskerk. Jaarlijks vieren deze kerken samen Hervormingsdag in de Andreaskerk.

[EN]
History
There are several foreign sailor churches in the Maasstad, including from all Scandinavian countries and from England. They are a kind of shelters for sailors, who can fulfill their religious duties there and also relax in a pleasant environment. The pastoral work among Norwegian sailors in Rotterdam organized by the Norwegian Church began in the 1880s. At first they did not have their own space and they had to use homes of friendly organizations. In 1888, however, the Norwegian Seamen's Church got its own room on the Leuvehaven, in the middle of the harbor quarter. It was no more than a reading room, which was also opened to sailors from other countries. The number of visitors increased rapidly, in large part thanks to Rev. N.C. Christie, who made a tour every evening along the quays and on the Schiedamsedijk. He took the sailors from the streets and from the taverns to his sailor's home. Later, the church and reading room moved to a larger building on the Boompjes, a building that had to be abandoned in 1910 because it was becoming dilapidated.

Another location had to be found and pastor Saxe turned his attention to Het Park. After much effort, he was given permission to build there, with a view of the Parkhaven. In this quiet area a beautiful wooden church was built, in typical seventeenth-century Norwegian architecture. The church was built thanks to numerous donations, including a generous contribution from King Haakon VII of Norway, which had just become independent. On July 26, 1914, the church was consecrated by Bishop Erichsen from Bergen. In 1937 part of Het Park had to make way for the construction of the Tunneltraverse for the Maastunnel under construction. Because they wanted to preserve the church at all costs, it was rolled over and placed 170 meters away next to the entrance of the park. On October 3, 1941, the living quarters were partly burned down by a British incendiary bomb; the pastor and his family had to live elsewhere for a few years, but the damage was repaired. The church space itself suffered little damage and could remain in use. Since 1999, the wooden church, which is the largest wooden structure in the Netherlands, has been a national monument.

The Norwegian Seamen's Church in Rotterdam is part of a worldwide network that also includes a church on Italylei in Antwerp. Within Rotterdam, the Norwegian Seamen's Church works together with other Lutheran churches, including the Swedish, Danish and Finnish Seamen's Churches, the German Church and the Andreaskerk. Every year these churches celebrate Reformation Day together in the Andreaskerk.

[NO]
Historie
Det er flere utenlandske sjømannskirker i Maasstad, blant annet fra alle skandinaviske land og fra England. De er en slags tilfluktsrom for sjømenn, som kan oppfylle sine religiøse plikter der og også slappe av i et hyggelig miljø. Det pastorale arbeidet blant norske sjømenn i Rotterdam organisert av Den norske kirke startet på 1880-tallet. Til å begynne med hadde de ikke egen plass, og de måtte bruke hjemmene til vennlige organisasjoner. I 1888 fikk imidlertid Den norske sjømannskirke eget lokale på Leuvehaven, midt i havnekvarteret. Det var ikke mer enn en lesesal, som også ble åpnet for sjøfolk fra andre land. Antall besøkende økte raskt, mye takket være pastor N.C. Christie, som gjorde en tur hver kveld langs kaiene og på Schiedamsedijk. Han tok sjømennene fra gatene og fra tavernaene til sjømannshjemmet sitt. Senere flyttet kirken og lesesalen til en større bygning på Boompjes, en bygning som måtte forlates i 1910 fordi den var i ferd med å bli forfallen.

Et annet sted måtte bli funnet, og pastor Saxe vendte oppmerksomheten mot Het Park. Etter mye innsats fikk han tillatelse til å bygge der, med utsikt over Parkhaven. I dette rolige området ble det bygget en vakker trekirke, i typisk norsk 1600-tallsarkitektur. Kirken ble bygget takket være en rekke donasjoner, inkludert et sjenerøst bidrag fra kong Haakon VII av Norge, som nettopp var blitt selvstendig. Den 26. juli 1914 ble kirken innviet av biskop Erichsen fra Bergen. I 1937 måtte en del av Het Park vike plass for byggingen av Tunneltraversen for Maastunnelen under bygging. Fordi de ville bevare kirken for enhver pris, ble den rullet over og plassert 170 meter unna ved siden av inngangen til parken. 3. oktober 1941 ble boligkvarteret delvis brent ned av en britisk brannbombe; presten og hans familie måtte bo et annet sted i noen år, men skaden ble utbedret. Selve kirkerommet fikk liten skade og kunne forbli i bruk. Siden 1999 har trekirken, som er den største trekonstruksjonen i Nederland, vært et nasjonalt monument.

Den norske sjømannskirken i Rotterdam er en del av et verdensomspennende nettverk, som også inkluderer en kirke på Italylei i Antwerpen. Innen Rotterdam jobber Den norske sjømannskirke sammen med andre lutherske kirker, inkludert den svenske, danske og finske sjømannskirken, den tyske kirken og Andreaskerk. Hvert år feirer disse kirkene reformasjonsdagen sammen i Andreaskerk.

Source Dutch

Website