Onze-Lieve-Vrouwekapel van Wijnendale - Torhout, Flanderen
31U E 504226 N 5658439
NL- Kapel opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Wijnendale. FR - Chapelle érigée en l'honneur de Notre-Dame de Wijnendale. EN - Chapel erected in honor of Our Lady of Wijnendale.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

NL

Beschrijving

Kapel opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Wijnendale, een bedevaartsoord dat al in de 15de eeuw vermeld wordt. Een oorsprongslegende verhaalt over een Mariabeeldje in een oude eik dat bij het vellen van de boom naar de kerk van Torhout wordt overgebracht. Omdat het beeldje telkens opnieuw terugkeert naar de plaats van de eik, wordt er een kapel opgericht. Andere legendes vertellen dat de kapel zou gebouwd zijn op de plaats waar Maria van Bourgondië in 1482 van haar paard viel, of op de plaats waar twee kinderen werden vermoord door struikrovers, of dat de kapel reeds in de 12de eeuw werd gebouwd uit dank voor de ontdekking van een bron. Deze laatste legende brengt de kapel in verband met de iets verder op grondgebied Ichtegem gelegen Roopijpfontein (beschermd als monument bij M.B. van 23/11/1998).

De huidige kapel gaat terug op een kapel die reeds aangeduid is op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846) (aanduiding van dit volume op een mutatieschets van 1857). Volgens een mutatieschets van het kadaster wordt de kapel ca. 1865 vergroot, dit in opdracht van de familie Matthieu, de eigenaars van het aanpalende kasteel van Wijnendale (zie negen arduinen gedenkplaten ter nagedachtenis van overleden kasteelbewoners). Het gesloten kapelgedeelte met apsis gaat wellicht verder terug in de tijd (zie bouwnaden en mutatieschetsen). Kastjes met ex-voto's getuigen van de eeuwenoude verering van het miraculeuze Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. De kapel is in 2001 gerestaureerd.

FR

Description

Chapelle érigée en l'honneur de Notre-Dame de Wijnendale, lieu de pèlerinage mentionné dès le XVe siècle. Une légende d'origine raconte qu'une statue de Marie dans un vieux chêne est transférée à l'église de Torhout lorsque l'arbre est abattu. Parce que la statue revient sans cesse à la place du chêne, une chapelle est érigée. D'autres légendes racontent que la chapelle fut édifiée à l'endroit où Marie de Bourgogne tomba de son cheval en 1482, ou à l'endroit où deux enfants furent assassinés par des bandits de grand chemin, ou encore que la chapelle fut édifiée dès le XIIe siècle en remerciement des découverte d'une source. Cette dernière légende relie la chapelle au Roo Pijpfontein, situé un peu plus loin sur le territoire d'Ichtegem (protégé comme monument par M.B. depuis le 23/11/1998).

La chapelle actuelle remonte à une chapelle déjà indiquée sur le plan Ferraris (1770-1778) et l'Atlas der Buurtwegen (1846) (indication de ce volume sur un croquis de mutation de 1857). Selon un croquis de mutation du cadastre, la chapelle a été agrandie vers 1865, ceci a été commandé par la famille Matthieu, les propriétaires du château adjacent de Wijnendale (voir neuf plaques commémoratives en pierre bleue à la mémoire des habitants décédés du château). La partie chapelle fermée avec abside remonte probablement plus loin dans le temps (voir joints de construction et croquis de mutation). Des cabinets à ex-voto témoignent de la vénération séculaire de la statue miraculeuse de Notre-Dame. La chapelle a été restaurée en 2001.

EN

Description

Chapel erected in honor of Our Lady of Wijnendale, a place of pilgrimage mentioned as early as the 15th century. An origin legend tells of a statue of Mary in an old oak that is transferred to the church of Torhout when the tree is felled. Because the statue keeps returning to the place of the oak, a chapel is erected. Other legends say that the chapel was built on the spot where Mary of Burgundy fell from her horse in 1482, or on the spot where two children were murdered by highwaymen, or that the chapel was built as early as the 12th century in thanks for the discovery of a source. This last legend links the chapel to the Roo Pijpfontein, which is located slightly further on the territory of Ichtegem (protected as a monument by M.B. from 23/11/1998).

The current chapel goes back to a chapel already indicated on the Ferraris map (1770-1778) and the Atlas der Buurtwegen (1846) (indication of this volume on a mutation sketch from 1857). According to a mutation sketch of the land register, the chapel was enlarged around 1865, this was commissioned by the Matthieu family, the owners of the adjacent castle of Wijnendale (see nine bluestone memorial plaques in memory of deceased castle residents). The closed chapel part with apse probably goes further back in time (see construction seams and mutation sketches). Cabinets with ex-votos bear witness to the age-old veneration of the miraculous statue of Our Lady. The chapel was restored in 2001.

Information

inventaris