Parochiekerk Sint-Michiel - Avekapelle - Belgium
Parochiekerk Sint-Michiel in Avekapelle
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Georiënteerde kerk ingeplant ten zuiden van de dorpskom en ten westen van de Krommegracht. Omringend kerkhof met *oude linde, geplant in 1595 bij aanstelling van nieuwe pastoor, op zuidzijde; afzomende dubbele rij linden waartussen voetpad, Sint-Apolloniakapelletje (eerste helft van de 20ste eeuw) en toegangshek. Ten noordoosten van de kerk, klein bakstenen oorlogsgedenkteken (1914-1918).

Laat-gotische kerk gebouwd eind 16de eeuw na vernieling van de vroegere kerk in 1593 tijdens de godsdienstberoerten; zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en circa 1920 hersteld naar oorspronkelijk patroon onder leiding van architect J. Viérin (Brugge).

De plattegrond ontvouwt: een vierkante westtoren, een doopkapel ten noordwesten, een middenbeuk van vijf traveeën met driezijdige koorsluiting, een noordelijke zijbeuk van vijf traveeën met rechte sluiting; een ten oosten aanleunende sacristie naar ontwerp van vermelde architect van 1912.

Baksteenbouw. Afdekking door middel van zadeldaken (leien). Sobere westtoren. Op elkaar gestelde hoeksteunberen met versnijdingen; roepsteen onder luifel in zuidwesthoek. Westelijk korfboogportaal gevat in spitsboogomlijsting met halfbolbeloop; "Onze-Lieve-Vrouw met Kind" (natuursteen; 17de eeuw) in nisje van het boogveld. Erboven, verdiepte oculus. Zuidelijke torenwand: rondboognis met ontlastingsboog op de begane grond; erboven, calvarie (18de eeuw) onder luifel. Korfbogige galmgaten in korfboogomlijsting met afzaat. Aflijnende overhoekse muizentand. Ingesnoerde naaldspits.

Tegen noordelijke torenwand: laag aanbouwseltje onder aanleunend lessenaarsdak (leien); halve tuitgevel met oculus. Doopkapel: westelijke tuitgevel met muurvlechtingen en spitsbogig tweelicht.

Westgevel van middenbeuk met aandak en muurvlechtingen. Zuid-, noord- en oostgevels; oostelijke tuitgevel voor noordbeuk. Steunberen; versnijdingen bij noordgevel; schuin oplopend bij zuidgevel met omlopend kordon. Spitsbogige tweelichten met eenvoudig traceerwerk onder meer visblaasmotief; drielichten in afschuinde koortravee. Ouder tweelicht met vierpas (14de eeuw) in rechte travee van hoofdkoorsluiting. Geprofileerde bakstenen kroonlijst. Gedicht renaissance portaaltje van baksteen in eerste zuidelijke travee: rondboog met sluitsteen, op vlakke pilasters onder geprofileerde kroonlijst, tandlijst, en cartouche met jaartal 1622; gevelsteen ter nagedachtenis van de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Rechts, in de muur ingewerkte 18de-eeuwse grafsteen. Oostelijke sacristie: aansluitende variante op de traditionele regionale bouwtrant. Herbruikte (?) jaarankers 1628 in zuidelijke zijtuitgevel.

Bepleisterd en beschilderd interieur. Spitsbogige scheibogen op zuilen met achtkantig kapiteel. Houten spitstongewelven; gordelbogen op consoles, uitgewerkt tot masker op sommige plaatsen; ijzeren trekhaken.
bron (visit link)

Oriented church planted south of the village centre and west of the Krommegracht. Surrounding churchyard with *old lime tree, planted in 1595 on appointment of new vicar, on south side; approaching double row of lime trees between which footpath, small chapel of St Apollo (first half of 20th century) and entrance gate. To the northeast of the church, small brick war memorial (1914-1918).

Late Gothic church built at the end of the 16th century after the destruction of the former church in 1593 during the Religious Wars; heavily damaged during the First World War and restored around 1920 to its original pattern under the direction of architect J. Viérin (Bruges).

The ground plan comprises: a square west tower, a baptistery to the northwest, a central nave of five bays with a three-sided chancel, a northern side aisle of five bays with a straight closure, a sacristy to the east, designed by the aforementioned architect in 1912.

Brick construction. Gable roofs (slates). Austere west tower. Staggered corner buttresses with intersections; callstone under canopy in southwest corner. West basket arch portal with pointed architrave with semicircular belfry; "Our Lady with Child" (natural stone; 17th century) in niche of arch. Above, recessed oculus. South tower wall: round-arch niche with relief arch at ground level; above, calvary (18th century) under canopy. Basket arch bellows in basket arch frame with mitre. Walled-in cornice at right angles. Conical pointed spire.

Against north tower wall: low annex under adjoining pent roof (slate); half spout gable with oculus. Baptistery: west gable with brackets and pointed bi-lite.

West facade of nave with gable roof and brackets. South, north and east facades; east gable in north aisle. buttresses; north gable ends cut at an angle; south gable end sloping upwards with a rounded cordon. Pointed architraves with simple tracery, including a fish-bell motif; three-light windows in chamfered choir bay. Older bi-lateral window with four aisles (14th century) in straight bay of main chancel. Profiled brick cornice. Short Renaissance brick portal in the first southern bay: round arch with keystone, on flat pilasters under a profiled cornice, tongue-and-groove moulding, and cartouche with date 1622; gablestone in memory of the fallen of World War I. To the right, a tombstone set into the wall in the 18th century. Eastern sacristy: variant of the traditional regional building style. Reused (?) year anchors 1628 in southern side gable.

Plastered and painted interior. Pointed archways on columns with octagonal capitals. Wooden pointed barrel vaults; girdle arches on consoles, worked up to a mask in some places; iron tension hooks.
Source (visit link)
Type of Church: Church