Observatiepost - Pervijze - Belgium
Observatiepost Kastanjeplein in Pervijze
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Observatiepost, achteraan op het Kastanjeplein, tegen de dorpskom van Pervijze. Een naamsteen die naar deze uitkijktoren verwijst, staat vooraan aan het Kastanjeplein, tegen de N35 (Pervijzestraat).

Historische achtergrond
Pervijze lag tijdens de Eerste Wereldoorlog vlak tegen de Belgische eerste linie (langs de spoorwegbedding). In de voormalige pastorie, gelegen ten westen van de in 1895 verdwenen Sint-Katharinakerk, bouwden geallieerde eenheden tijdens de Eerste Wereldoorlog een observatietoren. Van hieruit konden de waarnemers de vijandelijke artillerie observeren en de gegevens doorseinen aan de eigen artillerie, of volgden ze de vijandelijke troepenbewegingen, de aanleg van nieuwe versterkingen…

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers een tweede observatiepost van rode baksteen op de constructie uit de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog fungeerde de toren eveneens als mitrailleurpost.

De gekleurde bakstenen onderaan zouden door een militair ingemetseld zijn en de Belgische driekleur voorstellen. Deze man zou na de oorlog tot op hoge leeftijd elk jaar een bezoek gebracht hebben aan de observatiepost.

In Pervijze werd het station tijdens de Eerste Wereldoorlog eveneens als observatiepost uitgebouwd. Toen het enorme Duitse 380mm kanon van de Leugenboom (Koekelare) vanaf 27 juni 1917 in werking trad, met als objectief Duinkerken, kwamen van hieruit twee rechtstreekse telefonische verbindingen met Duinkerken tot stand. Aanvallen van het kanon, die vanaf de observatiepost werden waargenomen, werden onmiddellijk aan Duinkerken gesignaleerd, waar ontvangstposten door machtige stoomfluiten de bevolking alarmeerden. Deze observatiepost, die samen met een mitrailleurpost tegenover het station als Sites de guerre werden geklasseerd, werd in 1954 afgebroken.

Beschrijving
Bovengrondse militaire constructie, opgetrokken in gebouwen van voormalige pastorij nabij de nu verdwenen Sint-Katharinakerk. De constructie met rechthoekig grondplan is opgetrokken uit baksteen en langwerpige betonblokken van 1m lengte, die een dubbele wand vormen, waartussen baksteenpuin gestort is. Op elke verdieping zijn kijkgaten ingewerkt. Bovenaan de toren is een 2de observatiepost van rode baksteen en één kijkopening gebouwd. Het geheel zou zo'n 14m hoog zijn. De toren is scheef weggezakt. Een klein detail: rechtsonder zijn 3 bakstenen gekleurd in zwart - geel - rood.
bron (visit link)

Observation tower, at the back of the Kastanjeplein (chestnut square), against the Pervijze village centre. A name stone referring to this observation tower is located at the front of the Kastanjeplein, against the N35 (Pervijzestraat).

Historical background
During the First World War, Pervijze lay close to the Belgian first line (along the railway bed). In the former presbytery, situated west of St Katharine's Church which disappeared in 1895, Allied units built an observation tower during the First World War. From here, the observers could observe the enemy artillery and transmit the data to their own artillery, or they could follow the enemy troop movements, the construction of new fortifications, etc.

During the Second World War, the Germans built a second observation post of red brick on the structure from the First World War. During the Second World War, the tower also served as a machine-gun post.

The coloured bricks at the bottom are said to have been bricked in by a soldier and represent the Belgian tricolour. After the war, this man is said to have visited the observation post every year until he was of advanced age.

In Pervijze, the station was also built as an observation post during the First World War. When the enormous German 380mm gun of the Leugenboom (Koekelare) went into action on 27 June 1917, with Dunkirk as its objective, two direct telephone lines were established from here to Dunkirk. Cannon attacks, observed from the observation post, were immediately signalled to Dunkirk, where reception posts alerted the population with powerful steam whistles. This observation post, which together with a machine gun post opposite the station were classified as Sites de guerre, was demolished in 1954.

Description
An above-ground military construction erected in the buildings of the former presbytery near the now defunct St Catherine's Church. The construction with a rectangular ground plan is built of brick and elongated concrete blocks of 1m in length, which form a double wall, between which brick rubble is deposited. There are peepholes on every floor. At the top of the tower, a second observation post of red brick and one peephole was built. The whole thing would be about 14m high. The tower is leaning away. A small detail: at the bottom right 3 bricks are coloured black - yellow - red.
source (visit link)
Adresse/Adres/Adresses/Address: