Wieltje Farm Cemetery - Sint Jan, Belgium
Wieltje Farm Cemetery gelegen in de plaats Sint Jan
Location: West-Vlaanderen, Belgium

"Een militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, zeer goed onderhouden zoals alle andere in de regio. Het is belangrijk om deze herinneringsplaatsen te ontdekken. Laten we nooit vergeten dat deze jonge mensen voor ons zijn gestorven voor onze vrijheid."

Wieltje Farm Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het Belgische dorp Sint-Jan, een deelgemeente van Ieper. De begraafplaats ligt 2,6 km ten noordoosten van de Ieperse Grote Markt en is vanaf de weg bereikbaar via een graspad van 180 m. Ze werd ontworpen door Arthur Hutton en heeft een rechthoekig grondplan met een oppervlakte van 480 m². Het terrein is omgeven door een bakstenen muur en vlak bij de toegang staat het Cross of Sacrifice. Het onderhoud wordt verzorgd door de Commonwealth War Graves Commission.

Er worden 116 soldaten herdacht waarvan 10 niet geïdentificeerd konden worden.

Geschiedenis
Deze begraafplaats werd genoemd naar een nabijgelegen boerderij in de wijk Wieltje. Tijdens de Derde Slag om Ieper, in juli en augustus 1917, werd deze begraafplaats gebruikt door gevechtseenheden van vooral de 2nd/4th Gloucesters.

Er worden 116 doden herdacht, waaronder 113 Britten (waarvan er 10 niet geïdentificeerd konden worden), 1 Canadees, 1 Nieuw-Zeelander en 1 Duitser. Voor 20 doden werden Special Memorials opgericht omdat hun graven door artillerievuur werden vernietigd en niet meer gelokaliseerd konden worden.

De begraafplaats werd in 2009 als monument beschermd.

Onderscheiden militair
A.H. Godfrey, compagnie sergeant-majoor bij de Royal Engineers werd onderscheiden met de Distinguished Conduct Medal (DCM).
bron (visit link)

"A military cemetery from the First World War, very well maintained like all the others in the region. It is important to discover these places of remembrance. Let us never forget that these young people died for our freedom."

Wieltje Farm Cemetery is a British military cemetery in the Belgian village of St John, a district of Ypres. The cemetery is situated 2.6 km north-east of the Ypres Main Market Place and is reached by a 180 m grass track from the road. It was designed by Arthur Hutton and has a rectangular ground plan measuring 480 square metres. The grounds are enclosed by a brick wall and near the entrance is the Cross of Sacrifice. It is maintained by the Commonwealth War Graves Commission.

It commemorates 116 soldiers, 10 of whom could not be identified.

History
This cemetery was named after a nearby farm in the district of Wieltje. During the Third Battle of Ypres, in July and August 1917, this cemetery was used by fighting units, particularly the 2nd/4th Gloucesters.

It commemorates 116 casualties, 113 of them British (10 of whom could not be identified), 1 Canadian, 1 New Zealander and 1 German. Special Memorials were made for 20 casualties, as their graves were destroyed by shell fire and could not be located.

The cemetery was protected as a monument in 2009, and it is still in use.

Distinguished military
A.H. Godfrey, Company Sergeant Major in the Royal Engineers was awarded the Distinguished Conduct Medal (DCM).
source (visit link)
Type of Historic Site: Militaire begraafplaats uit WO1