Weerdbrug - Utrecht - NL
Weerdbrug in Utrecht
Location: Utrecht, Netherlands

De Weerdbrug is een brug in de Nederlandse stad Utrecht en overspant de Stadsbuitengracht.

Voorheen lag op deze plaats de Weerdpoort, die eeuwenlang als noordelijke stadspoort fungeerde. Dit poortgebouw was voorzien van een brug tussen de stad en de voorstad Bemuurde Weerd.

Tussen circa 1845 en 1862 is de Weerdpoort gesloopt en de nieuwe Weerdbrug gebouwd. De Utrechtsche IJzergieterij vervaardigde deze basculebrug uit gietijzer.

Vandaag de dag zijn naast de Weerdbrug onderste restanten van de ronde torens van de Weerdpoort nog zichtbaar. De brug en overgebleven restanten zijn een gemeentelijk monument.
bron (visit link)
plaatjes vanaf het water (visit link)
brug in open stand (visit link)

The Weerdbrug is a bridge in the Dutch city Utrecht, spanning the Stads Buitengracht.

Previously, the Weerdpoort, which served as the northern city gate for centuries, was located on this spot. This gatehouse provided a bridge between the city and the suburb Bemuurde Weerd.

Between approximately 1845 and 1862, the Weerdpoort was demolished and the new Weerdbrug was built. The Utrechtsche IJzergieterij manufactured this bascule bridge from cast iron.

Today, the lower remnants of the Weerdpoort's round towers are still visible next to the Weerdbrug. The bridge and remaining remnants are a municipal monument.
source (visit link)
pictures from the water (visit link)