90 – Bergharen – NL - Fietsnetwerk Arnhem Nijmegen
Fietsknooppunt 90 bij T-splitsing Molenweg - Elzendweg in Bergharen
Location: Gelderland, Netherlands

Kapelberg – Bergharen

Bergharen ligt tegen een rivierduin dat deel uitmaakt van een hele reeks rivierduinen, van Heumen tot Horssen. Het is opgewaaid uit de drooggevallen bedding van de Maas aan het einde van de laatste ijstijd, zo’n tienduizend jaar geleden. Aan de locatie van al deze rivierduinen, op de rechteroever van de Maas, is nog goed te herkennen dat de ijzige wind destijds uit het zuidwesten kwam. Als het om windrichting gaat, is er in tienduizend jaar niet veel veranderd. Opvallend van de Bergharense riverduin is dat de oorspronkelijke paraboolvorm nog goed te herkennen is. Zo’n parabool- of hoefijzervorm ontstaat doordat de wind het zand als het ware voor zich uit duwt. Het hoefijzer is relatief vlak aan de binnenkant, maar steil aan de randen. Dezelfde vorm zien we bij zandduinen in de woestijn.

De rivierduin ademt overal cultuurhistorie. Het meest in het oog springt molen De Verrekijker. Deze is in 1905 gebouwd door de plaatselijke molenmaker Willem Coppes, met onderdelen van andere molens uit de omgeving. Het wielenkruis komt zelfs helemaal uit de Zaanstreek. Op deze plek stond zeker al in 1313 een molen, eigendom van de Cisterciënzers van klooste Altkamp in Duitsland. Behalve de molen bezeten de Cisterciënzers ook een uithof (kloosterboerderij) op de plek van de onlangs gesloopte boerderij Munnikhof. Hun kloostergoed behoort tot de oudste van het Land van Maas en Waal.
Naast de molen ligt sinds de veertiende eeuw een openbare bidplaats waar een houten beeld wordt vereerd van Maria met de overleden Jezus op haar schoot (een pièta). Dit beeld komt uit ateliers van de Nederrijnse school en wordt gezien als het oudste van ons land. De bedevaarten waren een doorn in het oog van de protestanten. In 1621 dwongen ze de Cistersciënzers te vertrekken, hun goederen werden verkocht en de kapel gesloopt. Maar de bedevaarten stopten niet. Op de plaats van de kapel plantte men een linde, die bijna driehonderd jaar het centrum werd van de bedevaarten. De linde werd gezien als koortsboom: als je daarin een reepje van de kleding van de zieke hing, zou de patiënt snel genezen. De eveneens nieuwe toegangspoort is gebouwd met stenen uit de fundamenten van het vroeger kasteel Balgoij. Elk jaar in mei vindt een belangrijke Maria-processie plaats.
Node Number: 90

Reachable Nodes: