Kalsbeek college - Woerden - NL
Kalsbeek college - Woerden
Location: Utrecht, Netherlands

De oorsprong van de school stamt uit 1917, toen hoofdonderwijzer Feike Kalsbeek (1857-1941) de basis legde voor het christelijk voortgezet onderwijs in Woerden.[1] Hij stichtte een ulo-afdeling aan de Hoge Wal (de latere MULO) die hij onder zijn leiding een goede naam bezorgde in de omgeving van Woerden.

In 1922 ging Kalsbeek met pensioen. In 1929 verhuisde de ulo samen met de Wilhelminaschool voor lager onderwijs naar een nieuwe locatie aan de Oostsingel.[1] In 1949 startte een christelijke nijverheidsschool voor meisjes aan de Singel in Woerden.[1]

De school verhuisde in 1957 opnieuw, ditmaal naar de Nieuwe Markt. Gelijktijdig werd de school vernoemd naar Feike Kalsbeek en heette vanaf dat moment F. Kalsbeekschool van Chr. Nat. ULO.[1] De school kende nog enkele naamswijzigingen gekoppeld aan het veranderende aanbod van onderwijs en samenvoegingen met andere scholen in Woerden. In 1967 werd de chr. LEAO Willem-Alexanderschool gesticht. In 1968 werd de school de F. Kalsbeek-mavo genoemd. De school was inmiddels gevestigd aan de Coba Ritsemastraat; vanaf 1975 heette hij F. Kalsbeekscholengemeenschap voor mavo en havo.

In 1978 fuseerde de school met de Nijverheidsschool voor meisjes en de LEAO Willem-Alexander.[1]

In 1983 werd de school uitgebreid met een atheneumafdeling en in 1996 met een gymnasiumafdeling, waarna de school verderging onder de naam Kalsbeek College.

In de jaren 1980 had de Kalsbeek een pand aan de Coba Ritsemastraat, waar nu het Herman van Swaneveltplein ligt. Toen de voetbalvelden van Sportlust en SC Woerden na hun verhuizing niet meer werden gebruikt, werd een nieuw pand aan de Jozef Israëlslaan gebouwd, dat eind 1986 in gebruik genomen werd[2][3]. Alleen de oude sportzaal is blijven staan.
bron (visit link)
The origins of the school date back to 1917, when headmaster Feike Kalsbeek (1857-1941) laid the foundations for Christian secondary education in Woerden,[1] founding a ulo department at Hoge Wal (the later MULO), which he managed to give a good name in the Woerden area.

Kalsbeek retired in 1922. In 1929, the ulo moved together with the Wilhelmina school for primary education to a new location on the Oostsingel.[1] In 1949, a Christian industrial school for girls started on the Singel in Woerden.

The school moved again in 1957, this time to the Nieuwe Markt. At the same time the school was named after Feike Kalsbeek and from that moment on was called F. Kalsbeek school from Chr. Nat. ULO.[1] The school went through some more name changes linked to the changing offer of education and mergers with other schools in Woerden. In 1967, the chr. LEAO Willem-Alexander school was founded. In 1968 the school was named the F. Kalsbeek-mavo. The school was now located at the Coba Ritsemastraat; from 1975 it was called F. Kalsbeekscholengemeenschap for mavo and havo.

In 1978, the school merged with the Nijverheidsschool for girls and the LEAO Willem-Alexander,[1].

In 1983 the school was expanded with an atheneum department and in 1996 with a gymnasium department, after which the school continued under the name Kalsbeek College.

In the 1980s the Kalsbeek had a building on Coba Ritsemastraat, where the Herman van Swaneveltplein is now located. When the football fields of Sportlust and SC Woerden were no longer used after their relocation, a new building was built on the Jozef Israëlslaan, which was put into use at the end of 1986[2][3]. Only the old sports hall remained.
source (visit link)