Molukse Evangelische Kerk - Elst, NL
31U E 694904 N 5756159
In een woonwijk in Elst, die ook wel de molukse wijk wordt genoemd, staat de Molukse Evangelische Kerk
Location: Gelderland, Netherlands

De kerk staat midden in een woonwijk in het dorpje Elst. De gemeenschap is hier al sinds 1951 gesticht.
Het is een bloeiende gemeente die midden in de samenleving wil staan.
De kerk is gebouwd dicht bij de plaats waar het voormalige barakkenkamp Snodenhoek stond waar op 10 mei 1951 de eerste 21 Molukse gezinnen in Elst aankwamen.

Zoals uit de onderstaande tekst blijkt hoort de Molukse Evangelische Kerk officieel nergens bij hoort en dus een opzichzelfstaand kerkelijke gemeente is.

"Evangelische Kerk

De Molukse Evangelische Kerk (Geredja Indjili Maluku) (GIM) vindt haar oorsprong in de moederkerk, de Gereja Protestan Maluku (GPM). Het is de grootste protestantse kerk voor de Molukse gemeenschap in Nederland, die kerkelijk zeer versplinterd is. In 2011 telde de GIM ongeveer 25.000 leden verdeeld over 65 plaatselijke kerken.

Voorgeschiedenis
De oorsprong van de Geredja Indjili Maluku ligt in het werk van missie en zending op de zuidelijke Molukken. Vanaf 1511 kwamen Portugese handelaars naar de Molukken op zoek naar specerijen en kruiden zoals kruidnagel en nootmuskaat. In hun spoor volgden missionarissen als Franciscus Xaverius die het katholicisme introduceerden, wat door veel Molukkers als religie werd aangenomen. Dit is onder andere nog te zien aan het woord voor kerk, Gereja, dat is afgeleid van het Portugese woord Igreja.

In 1605, na de komst van de Nederlanders, werden deze christenen grotendeels protestants. Zij behoorden tot de gereformeerde kerk en werden later deel van de Indische Kerk. De plaatselijke gemeenten werden meestal geleid door Molukse schoolmeesters en voorgangers, maar de kerk als geheel stond onder Nederlandse leiding. In 1935 kregen de Maleistalige Molukkers een onafhankelijke kerk - los van de Nederlandse Indische Kerk - de Gereja Protestan Maluku (Molukse Protestantse Kerk).

De Molukse kerk en de Indonesische onafhankelijkheid
Op 17 augustus 1945 werd de onafhankelijke Republik Indonesia uitgeroepen. Na ruim vier jaar van militaire acties en moeizame onderhandelingen droegen de Nederlanders de onafhankelijkheid over aan de Verenigde Staten van Indonesië, die op 27 december 1949 waren opgericht. Hierin was de Republiek slechts een van een zestiental staten - zij het de belangrijkste. De Molukken behoorden tot de staat Oost-Indonesië.

Op 25 april 1950, werd de onafhankelijkheid van de Republiek der Zuid-Molukken (Republik Maluku Selatan; RMS) geproclameerd. De GPM was openlijk solidair met de RMS totdat er een massale militaire invasie werd gepleegd door de Indonesiërs. De GPM werd gedwongen om zich neer te leggen bij het bestaan van de eenheidsstaat Republiek Indonesië, die officieel werd uitgeroepen op 17 augustus 1950.

Ontstaan Geredja Indjili Maluku
In 1951 werden de Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen naar Nederland overgebracht en daar gedemobiliseerd. Zij waren, voor zover protestants, aanvankelijk kerkelijk georganiseerd in de Gereja Protestan Maluku di Belanda (Moluks-Protestantse Kerk in Nederland).

De protestantse Molukse kerk op Ambon verstuurde naar aanleiding van de herdenking van de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus 1951 aan de Molukse gemeenschap in Nederland de volgende boodschap: "Alle leden van de Moederkerk worden opgeroepen om de Republiek Indonesia te erkennen als een door God geplaatste overheid." Deze kanselboodschap werd tweetalig in de nieuwsbrieven van de Nederlandse Kerken uitgegeven. De boodschap was dus dat de Molukkers in Nederland het RMS-ideaal moesten opgeven. Deze weigerden dat te doen en richtten op 24 november 1952 de Geredja Indjili Maluku op, de Molukse Evangelische kerk. Deze stond los van de Republiek Indonesië en was dus een zelfstandige kerk die het ideaal van een zelfstandige RMS uitdroeg. De kerk werd opgericht door enkele legerpredikanten, namelijk Metiarij, D. Pesulima, Hattu, Sahetapy, Uneputty, Leatomu, Keiluhu en Lawalata.

Heden
Op 27 november 2007 vierde de Molukse gemeenschap haar 55e verjaardag. De voertaal in de kerk is het Maleis, hoewel het Nederlands sterk in opkomst is, nu het ideaal van de RMS meer op de achtergrond is geraakt. De GIM is lid van de Raad van Kerken in Nederland, maar niet van de Wereldraad van Kerken. Toen zij kort na haar oprichting het lidmaatschap aanvroeg, werd dit geweigerd, omdat de Indonesische moederkerk GPM al lid was en het verblijf van de Molukkers slechts tijdelijk zou zijn. De GIM werd daarop lid van de fundamentalistische International Council of Christian Churches, waar zij echter theologisch gezien niet bij hoort."

Eng
The church is located in the middle of a residential area in the village of Elst. The community has been established here since 1951.
It is a thriving municipality that wants to be at the center of society.
The church was built close to the site of the former barracks camp Snodenhoek, where the first 21 Moluccan families arrived in Elst on 10 May 1951.

As the text below shows, the Moluccan Evangelical Church does not officially belong to any religious organsation and is therefore an independent ecclesiastical congregation.

"evangelical Church

The Moluccan Evangelical Church (Geredja Indjili Maluku) (GIM) has its origins in the mother church, the Gereja Protestan Maluku (GPM). It is the largest Protestant church for the Moluccan community in the Netherlands, which is very fragmented ecclesiastically. In 2011, the GIM had approximately 25,000 members spread over 65 local churches.

history
The origin of the Geredja Indjili Maluku lies in the work of mission and mission in the southern Moluccas. From 1511, Portuguese traders came to the Moluccas in search of spices and herbs such as cloves and nutmeg. Missionaries such as Franciscus Xavier followed in their footsteps, who introduced Catholicism, which was adopted as a religion by many Moluccans. This can be seen in the word for church, Gereja, which is derived from the Portuguese word Igreja.

In 1605, after the arrival of the Dutch, these Christians largely became Protestant. They belonged to the Reformed Church and later became part of the Indies Church. The local congregations were usually led by Moluccan schoolmasters and pastors, but the church as a whole was under Dutch leadership. In 1935 the Malay-speaking Moluccans got an independent church - separate from the Dutch Indies Church - the Gereja Protestan Maluku (Moluccan Protestant Church).

The Moluccan Church and Indonesian Independence
On August 17, 1945, the independent Republik Indonesia was proclaimed. After more than four years of military actions and difficult negotiations, the Dutch handed over independence to the United States of Indonesia, which had been established on December 27, 1949. In this, the Republic was only one of about sixteen states - albeit the most important. The Moluccas belonged to the state of East Indonesia.

On April 25, 1950, the independence of the Republic of South Moluccas (Republik Maluku Selatan; RMS) was proclaimed. The GPM was openly in solidarity with the RMS until a massive military invasion was carried out by the Indonesians. The GPM was forced to resign itself to the existence of the unified state of the Republic of Indonesia, which was officially proclaimed on August 17, 1950.

Origin Geredja Indjili Maluku
In 1951 the Moluccan KNIL soldiers and their families were transferred to the Netherlands and demobilized there. In so far as they were Protestant, they were initially ecclesiastical in the Gereja Protestan Maluku di Belanda (Moluccan Protestant Church in the Netherlands).

On the occasion of the commemoration of Indonesian independence on August 17, 1951, the Protestant Moluccan church on Ambon sent the following message to the Moluccan community in the Netherlands: "All members of the Mother Church are called upon to recognize the Republic of Indonesia as a government placed by God. ." This pulpit message was published bilingually in the newsletters of the Dutch Churches. The message was therefore that the Moluccans in the Netherlands had to give up the RMS ideal. These refused to do so and founded the Geredja Indjili Maluku, the Moluccan Evangelical Church, on November 24, 1952. This was separate from the Republic of Indonesia and was therefore an independent church that propagated the ideal of an independent RMS. The church was founded by some army chaplains namely Metiarij, D. Pesulima, Hattu, Sahetapy, Uneputty, Leatomu, Keiluhu and Lawalata.

Present day
On November 27, 2007, the Moluccan community celebrated its 55th anniversary. The official language in the church is Malay, although Dutch is on the rise now that the ideal of the RMS has receded into the background. The GIM is a member of the Council of Churches in the Netherlands, but not of the World Council of Churches. When she applied for membership shortly after its foundation, it was refused, because the Indonesian mother church GPM was already a member and the Moluccans' stay would only be temporary. The GIM subsequently became a member of the fundamentalist International Council of Christian Churches, to which it does not belong theologically."

De Keijserstraat 15