Batensteinbad - Woerden - NL
Het Batensteinbad is een zwembad in Woerden
Location: Utrecht, Netherlands

Het Batensteinbad is een zwembad in Woerden. Het wordt gebruikt voor zwemles en door zwemclubs. De eerdere verenigingen One Team Swimming en Zwemclub Woerden en zwemvereniging de Watervrienden. Sinds 2014 wordt het zwembad gebruikt door ZPC Woerden. In hetzelfde pand is ook een sportschool gevestigd die ook van het zwemwater gebruikmaakt.

Er is een kantine aanwezig, verkleedcabines, kluisjes, en in het zwemgedeelte is een kleine sauna. Er is een 25m bad met zes wedstrijdbanen, een kleine tribune en een beweegbare bodem. Aan de andere zijde is een ondiep bad voor kleine kinderen en een speelbad met een glijbaan.

Geschiedenis
Oorspronkelijk bestond het Batensteinbad uit een 50m buitenbad en een 25m binnenbad. In de jaren 1980 werd buiten een waterglijbaan gebouwd, maar op 30 juni 1994 werd door de gemeenteraad besloten dat het buitenbad gesloten zou worden, met de bedoeling villa's op het terrein te bouwen. Op 27 februari 1995 werd daadwerkelijk begonnen met de sloop van het buitenbad. Op het terrein van het zwembad zelf werd uiteindelijk alleen een parkeerplaats gemaakt, en werden de huizen gebouwd op het voormalige voetbalveld dat naast het zwembad lag. Het binnenbad is gebleven, en wordt voor zwemles en trainingen van de lokale zwemclubs en waterpolo-vereniging gebruikt.

In 2016 is er op het buitenterrein een speelgebied aangelegd, dat onafhankelijk van het zwembad toegankelijk is.
The Batensteinbad is a swimming pool in Woerden. It is used for swimming lessons and by swimming clubs. The previous associations One Team Swimming and Zwemclub Woerden and swimming association de Watervrienden. The swimming pool has been used by ZPC Woerden since 2014. A gym is also located in the same building, which also uses the bathing water.

There is a canteen, changing cabins, lockers, and a small sauna in the swimming area. There is a 25m pool with six competition lanes, a small grandstand and a movable floor. On the other side is a shallow pool for small children and a play pool with a slide.

History
Originally the Batensteinbad consisted of a 50m outdoor pool and a 25m indoor pool. An outdoor waterslide was built in the 1980s, but on June 30, 1994, it was decided by the city council to close the outdoor pool, with the intention of building villas on the property. On February 27, 1995, the demolition of the outdoor pool actually started. In the end, only a parking lot was created on the site of the swimming pool itself, and the houses were built on the former football field that was next to the swimming pool. The indoor pool has remained, and is used for swimming lessons and training of the local swimming clubs and water polo association.

In 2016, a play area was created in the outdoor area, which is accessible independently of the swimming pool.