Huis de Wiers - Nieuwegein, the Netherlands
Huis de Wiers in Nieuwegein recieved the Bouwfonds Award for small monuments in 2007.
Location: Utrecht, Netherlands

NL Van bron
Huis de Wiers is vermoedelijk in 1654 gebouwd als ‘ridderwoninghe’ door Willem Ploos van Amstel. Het huis dat gelegen was op een eiland binnen een gracht was een voorbeeld van het Hollands classicisme dat zich kenmerkt door zijn symmetrie en harmonische verhoudingen. Door zijn hoogte en de markante daken is het in latere jaren een herkenningspunt voor schepen die over de Vaartse Rijn voeren.

In 1723 verfraait de toenmalige eigenaar de buitenplaats door vijvers aan te leggen, een oranjerie te maken met uitheemse bomen en planten en een stenen theekoepel te bouwen. Ook in latere perioden van deze bloeitijd heeft ’t Huis de Wiers verbouwingen en aanpassingen ondergaan om het geheel te verfraaien. Het souterrain met zijn originele deuren is evenwel altijd in zijn oorspronkelijke vorm behouden gebleven. Evenals de kindertekening op één van de muren van het souterrain.

Op een veilig in 1878 wordt het huis gekocht door de heer van Oosterom, die er echter alleen maar financiel gewin uit wil halen. De Nederlandse Stoombriquettenfabriek koopt huis en stallen voor fl.16.000 en geeft het een industriële bestemming. Als ze na een jaar failliet gaan laten de volgende eigenaren Huis de Wiers als beleggingspand 19 jaar leegstaan en raakt het huis definitief in verval.

In 1947 wordt Huis de Wiers gesloopt. Alleen de kelders van het huis blijven bestaan en op de hechte keldermuren van het souterrain wordt door NV “De Keulsche Vaart” een moderne fabriekshal gebouwd. Na 50 jaar wordt in 1998 machinefabriek ‘De Wiers’ afgebroken en ligt het vervallen terrein braak. Alleen de fundamenten/ het souterrain van het voormalige buiten zijn nog herkenbaar in wat eens een waardig en statig buiten was.

In 2004 koopt de Utrechtse architect Jaco D. De Visser het complex en maakt in samenspraak met de gemeente Nieuwegein een plan om Huis de Wiers opnieuw op te bouwen volgens het oorspronkelijke silhouet. Als aan het einde van 2005 het pand nog in de steigers staat, opent het klassiek, moderne Restaurant Huis de Wiers al zijn deuren in het oorspronkelijke souterrain van het voormalig buiten.

Van bron
Het pand krijgt in 2007 de Bouwfonds Award voor kleinschalige monumenten. De prijzen (10.000 euro) zijn toegekend door het Bouwfonds. De twee panden vielen in de prijzen omdat ze ,,na een restauratie een nieuwe bestemming hebben gekregen en hierdoor toegankelijker zijn geworden voor het publiek'', aldus de jury. De Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten wordt om de twee jaar toegekend.

Van bron
U stapt een modern pand binnen en komt terecht … in oude kelders, met typische gotische bogen. Het gerestylede interieur is er wel bijdetijds, de sfeer lekker intiem. De chef heeft veel oog voor presentatie en techniek. Zijn ideeën zijn interessant, dat bewijst hij onder meer met zijn risotto, een signatuurdish.
ENG From source
Huis de Wiers was probably built in 1654 as a 'knight house' by Willem Ploos van Amstel. The house, which was located on an island within a canal, was an example of Dutch classicism, which is characterized by its symmetry and harmonious proportions. Its height and striking roofs make it a landmark in later years for ships sailing on the Vaartse Rijn.

In 1723, the then owner embellished the estate by creating ponds, creating an orangery with exotic trees and plants and building a stone tea cupola. Also in later periods of this heyday, 't Huis de Wiers underwent renovations and adjustments to embellish the whole. However, the basement with its original doors has always been preserved in its original form. Just like the children's drawing on one of the walls of the basement.

In a safe place in 1878, the house is bought by Mr. van Oosterom, who only wants to get financial gain out of it. The Dutch Steam Briquette Factory buys a house and stables for fl.16,000 and gives it an industrial purpose. If they go bankrupt after a year, the next owners leave Huis de Wiers empty as an investment property for 19 years and the house falls into disrepair.

In 1947 Huis de Wiers was demolished. Only the cellars of the house remain and NV “De Keulsche Vaart” is building a modern factory hall on the solid cellar walls of the basement. After 50 years, the machine factory 'De Wiers' was demolished in 1998 and the dilapidated site lay fallow. Only the foundations/basement of the former outside are still recognizable in what was once a dignified and stately outside.

In 2004 the Utrecht architect Jaco D. De Visser bought the complex and, in consultation with the municipality of Nieuwegein, drew up a plan to rebuild Huis de Wiers according to its original silhouette. When the building is still under construction at the end of 2005, the classic, modern Restaurant Huis de Wiers will open all its doors in the original basement of the former outside.

From source
In 2007 the building received the Bouwfonds Award for small-scale monuments. The prizes (10,000 euros) were awarded by the Bouwfonds. The two buildings were awarded because "after a restoration they have been given a new purpose and have therefore become more accessible to the public," according to the jury. The Bouwfonds Award for Vital Monuments is awarded every two years.

From source
You enter a modern building and find yourself in old cellars, with typical Gothic arches. The restyled interior is up to date, the atmosphere nice and intimate. The chef has a great eye for presentation and technique. His ideas are interesting, he proves that with his risotto, a signature dish.
Award Collection:
2007 - Bouwfonds Award voor kleinschalige monumenten - website not available