Belgische barak
31U E 686679 N 5845094
This building was one of the first emergency buildings that was leased out by NL in 1947/1948 to be able to do the business. In view of the material scarcity, these emergency supplies were supplied from Belgium and came from army barracks from prisoner of war camps.
Location: Flevoland, Netherlands

Na de drooglegging van de Noordoostpolder werden vanaf 1942 de eerste cultuurboerderijen in het oostelijk deel van de polder gebouwd. Deze boerderijen waren volledig geënt op de boerderijen uit de Wieringenmeer. Na de oorlog werd het al snel duidelijk dat het enorme bouwprogramma met de traditionele bouwwijze onmogelijk gehaald zou worden. De eerste landbouwbedrijven in de Noordoostpolder werden in 1947 in pacht uitgegeven door de Afdeling Domeinenbeheer. De staat was verantwoordelijk voor het stichten van gebouwen, in korte tijd moest een groot aantal onderkomens worden gebouwd.

Vanwege gebrek aan bouwmaterialen en geschoolde bouwvakarbeiders was het onmogelijk om op de te verpachte percelen direct definitieve boerderijen te bouwen. Om in 1947/1948 toch de bedrijfsvoering te kunnen starten werden houten noodgebouwen gerealiseerd, die in eerste instantie door veel van de eerste pachtergezinnen zowel werden gebruikt voor het vee in onder te brengen als om in te wonen. De benodigdheden voor deze noodvoorzieningen werden aangevoerd uit België en waren afkomstig van legerbarakken uit krijgsgevangenenkampen vandaar de naam “Belgische barak”. In 1948 werden geïmporteerde houten prefab-woningen de zogenaamde Oostenrijkse woningen bij deze barakken gebouwd. Vanaf de jaren 1950 werden de 100 gebouwde schuren langzamerhand vervangen door schokbeton schuren van het bedrijf N.V. Schokbeton uit Kampen.

Aan de Sportlaan in Emmeloord staat nog de enige overgebleven “Belgische barak” in de Noordoostpolder. De schuur staat op een rechthoekig grondplan. De gevels zijn opgetrokken uit bruin geschilderde staande planken. Het authentieke gebouw heeft een bouwlaag en een licht hellend zadeldak. Vanuit deze, door de Directie Wieringermeer geplaatste schuur, werd eind jaren 40 de beplanting in de polder gerealiseerd.

Momenteel maakt de projectgroep Voedselbos Emmeloord samen met IVN en Stichting Huttenbouw Noordoostpolder gebruik van de barak.