RM: 507852 - Regentenkamer - Goes
31U E 561767 N 5706113
Dit bijgebouw was bedoeld voor de bestuurders van het naastgelegen burgerweeshuis. Op de bovenverdieping is nog steeds een slaapzaal aanwezig. Thans onderdeel van het Historisch Museum De Bevelanden.
Location: Zeeland, Netherlands

Inleiding

Direct aan de straat gelegen, éénzijdig aangebouwd pand, omstreeks 1875 gebouwd als regentenkamer bij het weeshuis. De verdieping diende als slaapzaal. Het gebouw is sober maar statig vormgegeven en heeft het karakter van een individueel woonhuis. Aan de achtergevel is het pand grotendeels aangebouwd tegen een oudere vleugel van het voormalige weeshuis.

Omschrijving

Uit rode handvorm baksteen opgetrokken gebouw op rechthoekige plattegrond, van vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een, evenwijdig aan de voorgevel lopend, zadeldak. De voorgevel is uitgevoerd als sobere lijstgevel en is voorzien van gietijzeren gevelankers. De kozijnen zijn uitgevoerd met afgeronde schouders. Op de verdieping 2x2 ruits schuiframen, op de begane grond 2x3 ruits schuiframen. De rechts in de gevel geplaatste entree is voorzien van een bovenlicht met gietijzeren levensboom. Het zadeldak is op het voorvlak gedekt met oegstgeester pannen.

Waardering

Voormalige regentenkamer en slaapzaal van het weeshuis, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde en ensemblewaarde als onderdeel van het complex.

Bron: Rijksmonumentenregister

"Regenten en regentessen hebben de algehele leiding over het weeshuis. Zo nemen zij beslissingen over bijvoorbeeld opname en ontslag van de wezen en over financiële zaken. Zij vergaderen wekelijks over deze zaken in de regentenkamer. Viermaal per jaar moeten de regenten een collecte houden voor het weeshuis onder de Goese bevolking.
De regentessen gaan wekelijks met de moeder van het weeshuis naar de markt om groenten en vlees in te kopen. Zij zien erop toe dat er geen voedsel wordt verkwist.
Zij houden toezicht op de kleding van de weeskinderen. Elk jaar wijzen zij een kleermaker en een schoenmaker aan voor reparatie van schoenen en kleding en voor het maken van nieuwe.
De regentessen zorgen ervoor dat de weesmeisjes nuttige handwerken leren, zoals breien, haken, stoppen en verstellen. Zij beslissen over de plaatsing van weesmeisjes als dienstbode bij Goese burgers."

Fragment uit: "Lesbrief - Het Goese weeshuis: Hoe een klooster weeshuis wordt en tenslotte museum" (visit link)
Monument Number: 507852

Address of this Rijksmonument: