RM: 507851 - Voormalig schoolgebouw - Goes
31U E 561757 N 5706113
Voor de zwakkeren in de samenleving werd vroeger goed gezorgd in Goes, zo lijkt het. Vlak bij elkaar vond je een bejaardentehuis ("manhuis"), een weeshuis en deze bijbehorende school. Je moest echter wel van goede komaf zijn om het te kunnen betalen.
Location: Zeeland, Netherlands

Inleiding

Direct aan de straat gelegen, éénzijdig aangebouwd pand, in 1869 gebouwd als wezen-armenschool bij het weeshuis. Rechts van het pand bevindt zich, via een poortje toegankelijk, een toegang tot het achterterrein.

Omschrijving

Geheel uit rode machinale baksteen opgetrokken gebouw van vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een, evenwijdig aan de voorgevellopend, zadeldak. Het pand bezit een rechthoekige plattegrond en is aan de achtergevel voorzien van een lagere aanbouw. De voorgevel is uitgevoerd als lijstgevel op een natuurstenen plint en voorzien van decoratief, tandvormig metselwerk onder de gootlijst en als cordonlijst. Op zowel de begane grond als de verdieping zijn de raam- en deurkozijnen opgenomen in verdiepte traveevelden. Op de begane grond aan weerszijden van de centraal geplaatste entree, getoogde stalen ramen met roedeverdelingen en te openen bovendeel. Entree met dubbele panelendeur in een getoogd kozijn met bovenlicht. De raamkozijnen op de verdieping zijn getoogd uitgevoerd met een tweedeling en in beide vakken een getoogd 3-ruits schuifraam. De gevel wordt afgesloten door een sober geprofileerde gootlijst. De achtergevel is sober uitgevoerd in rode machinale baksteen, voorzien van staafankers en gietijzeren ventilatieroosters. Op de begane grond, rechts van de uitbouw, een 3x5 ruits schuifraam, op de verdieping bevinden zich 3x3 ruits schuiframen. In de rechter zijgevel bevindt zich aan de poort een toegang met een opgeklampte deur.

Het zadeldak tussen topgevels is op het voorvlak gedekt met oegstgeester pannen en op het achtervlak met gesmoorde hollandse pannen.

De één laag hoge uitbouw onder een zinken lessenaarsdak aan de achterzijde is opgetrokken uit rode baksteen met gele ontlastingsbogen en wordt afgesloten door een gootlijst op consoles in een fries met panelen. In het midden bevindt zich een iets hoger opgaande gevelpartij onder een dwars geplaatst zadeldak. In de middenpartij twee rechte kelderluiken met daar boven getoogde raampjes. In het langsgevel gedeelte bevinden zich aan de uiteinden sobere deuren en een getoogde nis. Het interieur is grotendeels verbouwd ten behoeve van de huidige functie.

Op de verdieping resteren nog enkele timmerwerken.

Waardering

Voormalig schoolgebouw bij het weeshuis, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische- en ensemblewaarden als onderdeel van het complex en van architectuurhistorische waarden.

Bron: Rijksmonumentenregister

Het Historisch Museum De Bevelanden aan de Singelstraat 13 in de stad Goes, in de Nederlandse provincie Zeeland, is een museum waarin de geschiedenis van Noord- en Zuid-Beveland centraal staat.

Het museum is gevestigd in een voormalig klooster, dat ook lange tijd als weeshuis dienst heeft gedaan. Het museum werd (samen met het Fruitteeltmuseum) sinds 1976 bestuurd door een gemeenschappelijke regeling van eerst vijf, later vier gemeenten in de Bevelanden. In 2011 is de gemeenschappelijke regeling opgeheven en is het museum overgedragen aan een stichting.

In het museum zijn permanente tentoonstellingen over de schutterij, inpolderingen en overstromingen, merklappen, Bevelandse klederdracht, het weeshuis, de stad Goes en bekende Bevelanders. Daarnaast is er een wisselexpositie.

Bron: Wikipedia (visit link)
Monument Number: 507851