Kroningsboom koning Willem-Alexender - Doesburg, NL
Kroningsboom geplant op 19 april 2013 ter gelegenheid van de kroning van Willem-Alexander
Location: Gelderland, Netherlands

'Volgens traditie wordt in een groot aantal plaatsen in ons land de komende weken een boom geplant als herinnering aan de troonwisseling. Ook in Doesburg komt zo’n kroningsboom, een koningslinde. De boom komt te staan op een markante en historische plek tussen het oude en nieuwe deel van Doesburg, aan de Didamseweg nabij het Broekhuizerwater.

Burgemeester Kees Luesink, Carla Bekken (voorzitter van Doesburg en Oranje) en een inwoner van de wijk Beinum planten de boom op vrijdag 19 april, om 16.30 uur. Hierbij vindt ook de ‘aftrap’ plaats van de activiteiten ter gelegenheid van Koninginnedag. Iedereen is daarbij bijzonder welkom.

In het verleden zijn er in Doesburg ook bomen geplant met een ‘oranje’ achtergrond. Sommige zijn in de loop van de jaren verdwenen. Op dit moment kunnen we er nog een aantal vinden. Waaronder de lindeboom uit 2002 die ter gelegenheid van het huwelijk van Willem Alexander en Maxima in de Zandbergstraat is gepland, en de Amaliaboom in het Ireneplantsoen uit 2004, en de Oranjeboom in het park aan de Lindewal die geplant werd bij het 75-jarig jubileum van D&O zijn enkele van die bomen. De vereniging Doesburg en Oranje is momenteel druk bezig om de bomen in kaart te brengen en het verhaal er achter uit te zoeken. Binnenkort hopen zij een compleet overzicht te hebben van de bomen die er zijn en in het verleden waren en zullen daar dan ook in de media aandacht aan besteden.'

Eng
DOESBURG - According to tradition, a tree will be planted in a large number of places in our country in the coming weeks as a reminder of the change of the throne. Such a coronation tree, a royal lime, will also be planted in Doesburg. The tree will be placed in a striking and historic place between the old and new part of Doesburg, on the Didamseweg near the Broekhuizerwater.

Mayor Kees Luesink, Carla Bekken (chairman of Doesburg and Oranje) and a resident of the Beinum district will plant the tree on Friday 19 April, at 4.30 pm. This also marks the 'kick-off' of the activities on the occasion of Queen's Day. Everyone is particularly welcome.

In the past, trees with an 'orange' background were also planted in Doesburg. Some have disappeared over the years. At the moment we can find a few more. Including the linden tree from 2002, which is planned on the occasion of the wedding of Willem Alexander and Maxima in the Zandbergstraat, and the Amalia tree in the Ireneplantsoen from 2004, and the Oranjeboom in the park on the Lindewal that was planted at the 75th anniversary of D&O are some of those trees. The Doesburg en Oranje association is currently busy mapping the trees and finding out the story behind them. Soon they hope to have a complete overview of the trees that exist and were in the past and will therefore pay attention to this in the media.
Location of the tree: a little park near the waterlock

Type of tree: Linde